blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Letos na dovolené se nám podařilo po 13 letech vrátit na naprosto úžasne místo nad městem Omiš a to na pozůstatky pevnosti ze 14. – 15. století tyčící se 260 metrů nad úrovní moře.


Pohled na pevnost.

Jak už to bývá u podobných míst, budete muset, tak jako my, vynaložit nějakou tu energii, abyste se na toto místo z naprosto úchvatným výhledem a historií vydali. Odměnou vám však bude opravdu nádherný pohled nejen na moře, ale také na řeku vlévající se do moře i okolní skaliska.


pohled do vnitřku pevnosti

Jak jsem psal v úvodu, vydali jsme se na toto místo poprvé v roce 2010 a již tehdy mě uchvátilo. Tehdy jsme nechali auto v malé a téměř prázdné vesničce Baučići a vydali se po červené turistické cestě k opuštěné zřícenině, která skýtala klid a nádherný výhled do okolí a již tehdy jsem si řekl, že se sem určitě ještě vydám.


značka zakazující parkování.

Letos se nám to povedlo, a i když hrad stále stojí na stejném místě, najdete zde i nemálo změn. První změnou byla samotná vesnička Baučići, ze které jsme kdysi vycházeli a ve které jsme nechali auto. Dnes to již rozhodně není poloprázdná vesnice, kde je jednoduché nechat auto. Všechny místa kolem cesty jsou zastavěná a většina ploch je buď zastavěna nebo zahrazena jako soukromé místo na parkování a rozhodně tak není jednoduché zde auto jen tak nechat. Navíc na konci malé cesty je již jen točna pro otočení aut se zákazem parkování.


Vstupenky za vstup pro dospělého rok 2023

Další změnou oproti minulosti je pak již téměř všudypřítomné vstupné. V době první návštěvy byla tvrz prázdná a volně přístupná, dnes se na ní již bez vytažení peněženky nedostanete. Jeden dospělý aktuálně platí 3,5 Euro. Za děti jsme neplatili.


Velz na vrchol věže který je nejvišším vrcholem pevnosti.

Malou útěchou může být fakt, že by se výtěžek vstupného měl použít na údržbu a malé opravy památky. Je také pravdou že na ochoz věžičky, která slouží jako rozhledna a nejvyšší bod tvrze se dostanete pomocí dřevěných schůdků, kdežto v minulosti jste byli odkázaní jen na žebřík.


pohled do utrob pevnosti.

pohled do utrob pevnosti

Pohled na omiš z pevnosti nad ní.

pohled na Omiš z pevnosti nad ní.

Jinak už jen pro porovnání přikládám pár starých vs. nových aktuálních fotek. Nic toto porovnání je ale naprosto zbytečné, pokud se vydáte na toto místo poprvé. Jde opravdu o krásný kus historie, kolem kterého spousta lidí jen projíždí. Nebojíte-li se trochu zapotit, rozhodně doporučujeme se na toto krásné místo vydat. Počítejte ale s tím, že onu výšku hradu budete muset opravdu vystoupat a že to nebude úplně jednoduché. Rozhodně si výlet naplánujte, vezměte se pořádnou obuv a počítejte také s tím, že půjdete po značené, ale místy docela prudké stezce po kamenech.

Chcete-li si místo a jeho krásný vhled prohlédnout i z výšky zde můžete.

Mohlo by vás zajímat

Pramen řeky Cetina

Vodopád Krčić u města Knín

Další články o Chorvatsku


Štítky článku chorvatsko | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 25.06.2023 zobrazeno 4 753x
Předchozí článek 3D tiskárna Prusa MINI + sestaveni stavebnice
Kostelík sv. Nikolaje, Poloostrov Pelješac Chorvatsko Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama