blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Minule jsme se bavili o 3D tiskárnách obecně o tom, čeho se nebát a nad čím je potřeba se zamyslet, než si nějakou pořídíme. Dnes si ukážeme a popíšeme stavbu české tiskárny. Tu si můžete objednat jako sestavenou a spojit jen základní části z přepravního obalu nebo si můžete celou tiskárnu složit sami ulpěn od šroubku. My se samozřejmě vydali cestou stavebnice, a nejen proto že byla tato varianta levnější.


Pohled na velikost balení stavebnice tiskárny Prusa mini +

Ano, je to tak. Před sestavená tiskárna rozdělena jen na hlavní velké částí tak, aby se dala jednoduše a bezpečně přepravit, vyjde o celou tisícikorunu více než varianta stavebnice, kterou je potřeba složit úplně od základních dílů. Rozhodně nedoporučujeme ale vybírat variantu pouze podle ceny. Složení stavebnice totiž představuje výzvu, a ne každému může tato varianta vyhovovat. Navíc je zde opravdu časová náročnost a když si pak odečtete cenu vlastní práce na samotném složení tiskárny může vám přijít levější varianta paradoxně dražší. Pochopitelně logika neplatí, pokud vás různé skládání baví, pak je zde možnost si od pídě úplně sami postavit vlastní kus elektroniky, což je super. Jen je prostě potřeba myslet i na to, že stavba opravdu nějakou dobu zabere. My tiskárnu stavěli více jak 8 hodin jen po večerech. Je možné, že ji samozřejmě půjde složit rychleji. Celou stavbu jste s námi mohli navíc sledovat na našem Twitch kanále.


Skládání 3D tiskárny a seznámení s manuálem.

Na stavebnici si rozhodně kolem sebe vyhraďte místo. I když je přepravní krabice malá, obsahuje další části, ve kterých jsou komponenty, které budete potřebovat a ty musíte mít nejen možnost někde rozložit, ale také v krabicích poté hledat. Bohužel zde není systém podobný, jak je známe z Lega, kdy jedno balení obsahuje jeden díl, a tak i samotné hledání nějakého dílu představuje občas výzvu. Počítejte také s tím, že samotná stavba vám zabere nějaký čas a budete-li muset stavbu přerušit, rozhodně přijde vhod, že nebudete muset celou rozestavěnou tiskárnu zase někam uklízet. Také je dobré počítat s tím, že stavu budete nejpravděpodobněji realizovat z online návodu. U tiskárny sice najdete i tištěný manuál. Ten však není určen pro stavebnici, ale pro před složenou verzi. I kdyby byl pro stavebnici výhodou, v online manuálu je doplnění postupu o videa a možnost si zobrazit detaily obrázku ve velkém rozlišení, takže tak jako tak byste asi využili právě onu online verzi.


postup skládání tiskárny.

Cele sestavení bylo výzvou i zábavou zároveň. Jen rozbalit všechny krabice a najít potřebné díly chvíli zabere. Největší trabl nám kupodivu připravil hned první celek, a to posuvný tiskový plát, který je na trojici ložisek. Ložiska mají být nějak označena a pohledem do nich by mělo být jasné, jak patří. V manuálu totiž trvají na tom, aby ložiska byly správně. Bohužel ložiska nejsou nijak viditelně označena, a to co je v návodu jednoduché, v praxi rozhodně není. Nám přišlo, že jsou obě strany ložisek naprosto stejná. Byl to v celé stavbě jedny opravdu stresující moment, protože jsme byli postaveni před dilema, kdy prostě postup dodržet nešel. Za nás rozhodně škoda alibizmu výrobce, který prostě nevynaložil trochu energie k tomu, aby byl díl jednoznačně označen. Stačilo totiž málo, označením správné strany ložiska od výroby a problém by zmizel.


pohled na rozestavěnou tiskárnu

Po třech hodinných pomalého postupu čtení manuálu, stále výsledek moc nepřipomíná funkční tiskárnu. Tiskárna však vzniká doslova pod našima rukama a je radost to sledovat. Tady jsme stavbu přerušili a nechali práci na další den. Zde je tedy výhoda, že stavba mohla zůstat bez nutnosti uvolnit stůl.


pohled na rozestavěné osy

Po složení základních kovových částí tiskárny následuje přidání těch plastových. Tyto díly jsou precizně vytištěny také pomocí 3D tisku a krom přemlouvání matiček, aby seděli na tom správném místě a hledání toho správného dílu v krabicích s nimi není žádný problém. Trochu jsme se obávali mechanické pevnosti plastový dílu ale naprosto zbytečně. Všechny díly sedí přesně tak jak mají a tisk probíhá naprosto bez problému.


Pohled na elektrické kabelové svazky k tiskové hlavě

Kabeláž tiskové hlavy při instalaci sice vypadá složitě, opak je ale pravdou. Všechny kabely totiž po instalaci přijdou přidat do kabelového svazku a každý samostatný konektor přitom do tiskové desky. Vše je popsáno a má jednoznačný konektor.

I přes jednoznačný postup dodržený v manuálu jsme se však při stavbě setkali s problémem. Tiskárna odmítla projít základním testem a skončila chybou, kterou zapříčinil vadný ventilátor tiskové hlavy. Je možné, že ventilátor byl dodán prostě vadný. Také je možné, že jsme ventilátoru do křemíkového nebe pomohli špatnou instalací. Ať tak či tak po kontaktování technické podpory na stránkách Prusa, nám byl zaslán zdarma nový a tiskárnu jsme tak po přijetí nového ventilátoru mohli začít používat.


Chyba ventilátoru tiskové hlavy zapříčinila že tiskárnu jsme nedostavěli bez nového dílu.

I přes tuto chybu, kdy se ventilátor odmítal roztočit a jen sebou cukal, dokud jsme mu v roztočení nepomohli, jsme nakonec po obdržení nového ventilátoru měli před sebou nový kus elektroniky, který nejen že otevírá možnosti představivosti, ale také vznikl nám pod rukama od prvního šroubku až po poslední konektor připojený k základní desce. A i když cesta nebyla z nejjednodušších rozhodně nás bavila. Je potřeba si ale upřímně říci, že rozhodně není pro každého a rozhodně není od věci si připlatit, pokud člověk nemá čas, chuť nebo jen prostor na to složit tiskárnu celou.

Mohlo by vás zajímat

3D tiskárna proč ji chtít a čeho se nebát

Stavebnice 3D tiskárny Original Prusa MINI+


Štítky článku elektronika | skutecnost | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 16.04.2023 zobrazeno 5 660x
Předchozí článek Velikonoční pomlázka trochu jinak
Stari grad Fortica Omiš Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama