blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Pojďte se s námi podívat na místo, kde na povrch vyvěrá jeden z pramenů řeky Cetina. Jeden z nejvíce navštěvovaných pramenů připomíná oko, které díky průzračné vodě a velké podzemní hloubce přechází z modré až po zelenou barvu.


Pohled na pramen řeky Cetina z dronu.

Pramen vyvěrající ze země a tvořící tak obrazec oka vyvěrá téměř uprostřed stejnojmenné obce Cetina. Vesnička se nachází cca 130 km severozápadním směrem od Makarské a celá vesnice je vlastně jen skupinkou domků, kostelík, vyhlídka a jeden stánek na zahradě přilehlé nemovitosti, u kterého lze koupit nějaké suvenýry, pití nebo nanuky. Od vyhlídky se pak stačí vydat pár metrů po cestičce a jste u pramene velmi chladné, křišťálově čisté vody. Zatím je zde povoleno se i vykoupat. Nicméně jelikož jde o vyvěrající podzemní řeku, voda je zde velmi studená, a i v největších letních vedrech jde o opravdu ledové osvěžení.


Pohled na vyhlídku a cestu k jezírku

Hodně důležitý je taky čas návštěvy. Protože my jsme si tento výlet nechali až na nedělní odjez a na místo jsme dorazili okolo poledne, rozhodně jsme na místě nebyli sami. Navíc jsem zde poprvé v Chorvatsku na jednom malém místě viděl ve vzduchu nad jezírkem v jednu chvíli 5 různých dronů. Pokud nicméně zvolíte jiný čas, je možné, že na místě budete téměř sami, což je dáno jednak vzdáleností od turisticky navštěvovaných destinací, ale také například tím, že kromě pramenů řeky v okolí jich je více, které se spojují do jedné putující až do moře. Zde toho na místě moc není. Například známě červené a modré jezero je přece jen mnohem blíže. Necelých 35 km od pramene naleznete ještě umělý vodopád v městě Knin. U toho ale dochází v letě vypnutí umělého přívodu vody, a tak máte velkou šanci, že i tento krásný vodopád nemusíte vidět s vodou.

Nakonec když jsem psal, že jsem v jednu chvíli viděl ve vzduchu 5 dronů, nesmím zapomenout, že onen jeden z těchto létajících strojů byl náš maličký Mavic Mini a tak jsme pro vás sestříhali pár záběru, jak vypadá toto místo z ptačí perspektivy. Vzhledem k velkému množství lidí jsem se snažil držet v bezpečné vzdálenosti. I tak myslím, že je na co se dívat.

Mohlo by Vás zajímat

Červené a Modré jezero u města Imotsky

Vodopád Krčić u města Knín

Chorvatský národní park Krka


Štítky článku chorvatsko | rodina | skutecnost | video | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 10.07.2022 zobrazeno 2 695x
Předchozí článek Sv. Petar polorozbořená kaplička na překrásném místě
Vyhlídkový let nad Krnovem helikoptérou BELL 206B Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama