blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes vám ukážeme, jak si i vy můžete sestavit poměrně přesný laboratorní regulovatelný zdroj s možnostmi připojení k počítači.


pohled na spínaný zdroj a modul laboratorního zdroje

Laboratorní zdroje jsou přesné zdroje s přesným nastavením výstupního napětí a proudu. Většinou také s displejem pro zobrazení nastavených či aktuálních hodnot. Laboratorní zdroje jsou přesné, ale také velké a objemné přístroje. My jsme potřebovali přesné, avšak menší zdroje, vložit do připraveného místa ve skříni tak, aby vznikl takový pultík s několika laboratorními zdroji, které přitom nezaberou moc místa. Představa byla taková, že použijeme trojici nezávislých plně regulovatelných zdrojů s rozsahem 0–30V a proudovým rozsahem 0–5A. To vše měla napájet dvojice spínaných zdrojů s rozsahem 36V a 5A. Dva laboratorní regulátory měly být použity na jeden spínaný zdroj a třetí laboratorní zdroj by měl mít vlastní spínaný zdroj. Z první dvojice jsme totiž nechtěli odebírat maximální proud, ale pouze cca do 2A z každého zdroje. Proto jsme se rozhodli první dva laboratorní zdroje napájet jedním spínacím, aby se ušetřilo místo. Přitom je vše připraveno, aby v případě potřeby bude možné spínaný zdroj dokoupit a nechat tak každému laboratornímu vlastní spínaný zdroj. Tím by se otevřela možnost ze všech tří laboratorních jednotek odebírat maximální 5A proud.


Pohled na všechny prvky paboratorních zdroju.

Pohled na koty a rozměry panelu.

Zakoupili jsme tedy jednotky laboratorních regulací a dvojici spínaných zdrojů. Také vypínače a samotné kontakty na připojené svorky. A vydali jsme se do návrhu rozvržení bodu na předním panelu, tak aby bylo rozmístění smysluplné, a navíc, aby se daly zdroje smysluplně a přehledně ovládat. Nejprve tak vznikl návrh rozmístění, do kterého jsme v měřítku vložili všechny komponenty a udělali rozvrhnutí všech svorek i ovládacích panelů.


Obrázek

Při konzultacích s dalšími „techniky“ jsme došli k závěru, že by zdroje mohli mít problém s generováním tepla a s tím, že pokud bude celý systém uzavřen v panelu, mohla by teplota neúměrně narůstat. Taky byla teoretická šance, že generované teplo by mohlo způsobit vznícení elektroniky a tím v krajním případě i požáru. Finální návrh tak tedy byl doplněn o větrací otvory, a to jak ve spodu, tak ve vrchní části předního panelu, tak aby mohlo teplo proudit ven. Poté se celý návrh nechal profesionálně vyfrézovat z hliníkového plechu, aby i samotný kryt byl schopen odebírat teplo a osadil se již hotovými moduly.


Pohled na propojení a zapojení zdroju na plexisklové desce přilepené k hliníkovému přednímu panelu.

Následovala poslední fáze přípravy. Samotné propojení modulu spínaných zdrojů s modulem laboratorních zdrojů. Samozřejmě také připojení sítového napětí a vypínačů. Dvojice vypínačů s doutnavkou tak ovládá dvojici spínaných zdrojů tak, aby bylo možné zapínat je podle potřeby. To vše je připevněno na plexisklové desce, která je přilepena k přednímu hliníkovému panelu.


Po složení následovalo zatížení zdroju a také měřejí teploty zda nedochází k přehřívání.

Jako poslední byla potřeba pořádně otestovat zdroje, jestli se příliš nepřehřívají. Zapojili jsme k oběma zdrojům halogenové žárovky a zatížili jsme je na hranici jejich maximálních hodnot. Poté jsme nechali celý obvod několik hodin pracovat a bedlivě jsme měřili teplotu v prostoru elektroniky, jestli nedochází k velkému zahřívání. Kdyby ano, hrozilo by poškození elektroniky nebo v krajním případě požár. Měření probíhalo pomocí dvojího zisku teplot, a to, jak pomocí ESP8266, které je vidět na poličce nad zdroji, tak pomocí multimetru vedle. Teploty se i přes hraniční zatížení držely na nízkých hodnotách, a tak je možné panel považovat za bezpečný.

Celý systém funguje překvapivě přesně. Jak co by nastavování hodnot na panelu, tak také na ovládání pomocí počítače. Ke každému laboratornímu zdroji je totiž možné připojit i dodány USB to COM převodník a pomocí programu zdroj ovládat. Nastavili jsme v počítači na první zdroj COM1 na druhý COM2 a na třetí COM3. Můžeme tak vše regulovat, ale i sledovat na počítači pomoci volně dostupné aplikace. Je tak možno nejen zapínat zdroj či nastavovat napětí a proud také sledovat graf hodnot. Navíc je vše nainstalováno do prostoru připraveného panelu, a tak zdroje nezabírají místo na stole.

Mohlo by vás zajímat

Odkaz na modul napájecího zdroje (Hadex)

Odkaz na modul laboratorního zdroje (Hadex)


Štítky článku elektronika | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 27.02.2022 zobrazeno 936x
Předchozí článek Ohlédnutí za rokem 2021
Ukliďme Česko 2022 Další článek


1

Zico

2024-02-19 20:13:11

Dobrý den. Uvažuji se dvěma spínanými zdroji napájet elektronky pro jejich zkoušení. Již mám z Hadexu jeden zdroj 30 V a chci přikoupit ještě 60 V. Budu s nimi napájet žhavení elektronek a pak mřížkové napětí. Někde jsem četl, že je problém spojení těchto zdrojů. V článku píšete, že zdroje spojujete, ale není mi jasné, jestli se dají spojit třeba do série, nebo se společnou nulou apod. Můžete mi to vysvětlit? Díky JK


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2024-02-19 21:00:46

Zdravím,
Ano udajně je problém spojování zdrojů do série. Já osobně to proto nedělám. Mám 3 laboratorní zdroje napájené z ze dvou napajecích zdrojů. Dva jsou napojeny na jeden zdroj a jeden je samostatný to znamená jeden modul zdroje a jedno napájení. Zdroje za sebe nedávám.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama