blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

I letos se ohlédneme za uplynulým rokem. I když opravdu atypicky docela pozdě. Protože i když je rok již delší dobou minulostí, neodehrálo se toho určitě málo a tak se na to pojďme zpětně podívat.


Po střemhlavém pádu cca z 60 Metrů.

V lednu mi jasně a zřetelně gravitace ukázala co si myslí o létajících dronech. Byl začátek roku a já se zrovna snažil pořídit nějaké fotky nově zasněžené krajiny a lesknoucí se odraz sluníčka od sněhové peřiny, když v tom dron přišel o jednu vrtulku u jednoho ze čtyř motoru a Mavic se tak pustil k neovladatelnému a velmi rychlému střemhlavému pádu. Během chvíle tak místo 60metrové výšky dron tvrdě přistál na zemi s nemožnosti pád jakkoliv ovlivnit a jen díky načechrané nové sněhové peřině se mu nic nestalo. Rázem se ukázalo to, že i když jste s dronem sebeopatrnější jakákoliv technická závada vám velmi rychle ukáže, že gravitace je tady pro všechny předměty a na její sílu je možné se spolehnout. To jak jsem pád analyzoval. Co se stalo a jak se tomu dá zabránit jsem pak podrobně rozepsal právě v lednovém článku nazvaném Střemhlavý pád Mavica Mini z 60 metrů


Grafika Raspberry a Speedtestu

Také se nám loni povedlo vrátit k technickým návodům nebo myšlenkám k zajímavým technickým vychytávkám, a tak jsme například psali o tom, jak využit Raspberry Pi na automatický a téměř autonomní systém pro měření rychlosti internetové konektivity. Někdy je holt potřeba rozjed testování linky do internetu a zjišťovat tak to, jak to s konektivitou vypadá. Systém, který jsme popsali, funguje na základě klient server, kdy na serveru můžete nastavit jak často se bude testovat, tak také na který server či lokalitu se bude test provádět tak, aby bylo zajištěno nejpřesnější měřeni i ovládání testu v místech, kde by to technicky nebylo vzdáleně možné. Více se můžete dočíst v následujícím článku Raspberry jako automatický tester rychlosti internetu


Obrázek z nově připravované hry

Také se po dlouhé době loni ozvali tvůrci legendární hry Bulánci s kampaní na zafinancována vývoje nové verze hry. Jednalo se malou online střílečku z pohledu z vrchu, kde mezi sebou prováděli nelítostný boj na život a na smrt polštáře. Během několika málo dní vybrali tvůrci požadovanou hotovost a pak jen přidávali další a další cíle, aby v případě více financí do hry mohli přidat více obsahu. I my jsme na vývoj této kdysi legendární střílečky přispěli, a tak budeme i nadále sledovat vývoj, pokračování a rozhodně si nenecháme informace jen pro sebe. Více o hře si můžete přečíst v původním článku Chystají se Bulánci 2.0


Pohled na mé jméno v titulcích

Také se mám podařilo zveřejnění našich fotografií z dronu do kalendářů, a to hned do dvou. Prvním byl kalendář města Krnova, ve kterém se nám podařilo porotu oslovit dvěma fotografiemi. V druhém případě šlo poté o kalendář obce Krasov, ve kterém se objevilo dokonce na 15 fotografií. V obou případech šlo o poskytnutí fotografií bez nároku na honorář. Nicméně o ten nikdy nešlo. Hlavním cílem bylo fotky dostat k lidem a ukázat jim tak jiný uhel míst, které možná moc dobře znají z jiného úhlu. Aby toho ale nebylo málo, tak se nám ozvala i produkční pořadu Toulavá kamera z české televize s tím jestli bychom nemohli poskytnout několik záběru do jejich pořadu, protože kameraman měl v době natáčení na dronu problém, který zabránil natočení vzdušných záběru. Na malou chvíli se tak loni na obrazovkách veřejnoprávní televize objevilo pár vteřin námi natočených záběrů a také titulek jako autora. I zde samozřejmě šlo o dohodu bez honoráře, ale uznejte sami, kolikrát se člověku podaří propašovat své jméno do titulku na veřejnoprávní televizi?

Záběry z mého dronu ve vysílání ČT1


Prvních pár minut na světě.

Vzhledem k tomu, že se snažím vytáhnout informace o roku tak nějak chronologicky, dostáváme se k polovině roku, kde se dostáváme k události, která u nás stále zastává na stupnici důležitosti tu nejvyšší příčku, a to není nic jiného než narození druhého dítěte, a to prvního syna. Ještě plný dojmu a myšlenek z probíhajícího porodu jsem tak sepsal článek pojednávající o tom co předcházelo, než se náš syn objevil na tomto světě. Pokud vás zajímá tento pro nás rozhodně nejdůležitější moment roku zajímá, můžete si přečíst docela velmi obsáhlý článek Podruhé u porodu, tentokrát při narození mého syna.


Pohled na náš Twitch kanál.

Vypíchnout z roku jen některé články je vždy složité a rozhodně to není to nejlepší, co by se mohlo líbit vám, budu tedy moc rád, pokud si najdete chvíli a prostě si jen projdete sami titulky posledních článků a uvidíte sami narazíte-li na něco, co jsem zde neuvedl, a přitom se vám bude obsahově více vyhovovat. Shrňme teď na konec ještě pár čísel, které může přehledně prozradit, jak to s tím loňským rokem bylo z pohledu vás uživatelů a čtenářů. V roce 2021 jsme pro vás zveřejnily 42 článků. Náš blog navštívilo 80 760 unikátních návštěvníků, kteří si zobrazili 131 082 stránek. Bohužel v porovnání s předminulým rokem byl počet zobrazených stránek o více jak 8% nižší. Stav ale přímo odpovídá také tomu, že se loni oproti předloňskému roku zveřejnilo méně článku. Také obsahu na našem YouTube kanále jsme zveřejnili mnohem méně a tak pro Vás bylo připraveno pouze 10 video souborů. Z našeho videoobsahu si uživatelé přehráli 80 760× videosouboru. A u našeho videoobsahu strávili dohromady 618 hodin. Loni jsme začali vysílat také na platformě Twitch, kde se nám podařilo dosáhnout spolupracovníka a oslovit tak téměř 200 uživatelů, aby našemu kanálu dali follow (obdoba odběru na portále youtube). Na kanále Twitch jsme s železnou pravidelností od pondělí do pátku mezi 21 a 00 hodinou, takže pokud chcete můžete s zastavit.

Moc vám děkujeme, že jste tady s námi ať už konzumací obsahu z dronu na Youtube nebo čtením textu zde na blogu nebo například na nejnovější platformě Twitch. Vážíme si každého zhlédnutí každého like či follow nebo komentáře a nesmírně nás to posouvá a motivuje i v další naši práci.

Mohlo by Vás zajímat

Ohlédnutí za rokem 2020

Ohlédnutí za rokem 2019

Ohlédnutí za rokem 2018

Ohlédnutí za rokem 2017


Štítky článku myslenky | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 27.01.2022 Opravil(a) sokorka zobrazeno 424x
Předchozí článek Novoroční přání do roku 2022
Stavba laboratorních zdrojů s připojením k PC Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama