blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si představíme zařízení, které slouží k přenosu hry, běžící na počítači ve Steam klientovy na televizor. Steam link se tak stará vlastně jen o přenos povelu ovladače či myši a obrazu.

Toto zařízení jsem koupil, když bylo v letním výprodeji zlevněno o 95% a jeho cena se z necelých 55 Euro srazila na pouhé 12.45 Eura. Z toho téměř 8 euro dělalo samotné poštovné a balné. Objednal jsem si pouze Steam Link, bez ovladače, protože k hraní využívám ovládač k Xboxu. Od zařízení jsem tedy nic nečekal a spíše mě zajímalo, jak podobný HW vypadá a jak funguje. Hned za začátku jsem tedy zařízení bral spíše jako zajímavý kus elektroniky, než věc co bych musel doma mít.


pohled na přední část

Samotná krabička je přitom velmi pěkně zpracována. Jde o malou krabičku o rozměrech 124×90×18mm z černého matného plastu. Jedna hrana obdélníku je zaoblená. Vrchní matný díl obsahuje pouze logo. Z levé strany poté najdete USB konektor. Ostatní umístěné konektory najdete v zadní části, která obsahuje konektor napájecího zdroje. Další dvojici USB, klasický síťový konektor a HDMI konektor pro připojení k TV. Zařízení napájí zdroj na 5.1V s maximálním proudem 2.5A.


zadní část

O konektivitu do lokální sítě stará nejen sítový konektor, ale můžete také použít Wi-Fi. I když to výrobce nedoporučuje, aby se přenos obrazu a ovládání nezpožďoval a hraní tak bylo plynulé. Taktéž je možné ke kontroléru připojit klasický Xbox ovladač a to jak starý USB z Xbox360, tak také nový z Xbox One, ovšem také pomocí USB kabelu. Rozhraní Steam linku umí česky a provede Vás celým procesem nastavení a spárování Steam knihovny, běžící ve stejné počítačové sítí, kde máte připojen Steamlink.


pohled na steam knihovnu

Až do teď bych k tomuto kusu elektroniky neměl výhrady, nicméně ty se dostavily hned, jakmile jsem pustil první hru ze spárované knihovny. Hra se totiž na PC normálně pustí a obraz se začne společně z ovládání přenášet do TV. Získáte tak stejný obraz na dvou místech. Počítač v pokoji si chrochtá a potí, vypočítává veškerou grafiku a obraz posílá do TV. A to je defakto vše, co Steam Link umí. Jen přijmout obraz a poslat stisknuté klávesy z periferií. Doma tedy místo blokování počítače, blokujete nejen počítač ale i TV a obojí žere elektřinu. Přitom se přenáší rozlišení z původního počítače, takže pokud v počítači máte malé rozlišení a pošlete si obraz na TV s představou, že na kvalitnější obrazovce uvidíte hru kvalitněji, budete zklamáni. Ono to je logické, když se o výpočet stará počítač, který s rozlišením pracuje. V konečném důsledku je tedy jednodušší vzít počítač, odpojit jej z místa, kde je, postavit ho pod televizor a připojit obraz přímo na TV. Obraz je bez odezvy a získáte to samé.


menu kodi

Když Steam link nechcete používat k čemu je primárně určen, existuje postup jak do něj dostat například zajímavé multimediální centrum KODI nebo s kontroléru udělat herní konzoly pro staré Rom stařičkých konzolí. Pro obojí stačí nahrát balíček na USB flash disk a poté se držet návodu. Staré Rom stařičkých konzolí nicméně nemám, takže jsem tyto archivní kousky vyzkoušet nemohl. Jako multimediální centrum sice Steam Link nevypadá špatně, nicméně v nejnovější verzi chybí podpora DLNA přenosu. Pokud jsem pomocí protokolu NSF připojil videosoubory z Nasu, plynule se přenášely. Jen videa menší 2Gb. Pokud bylo video větší, docházelo k rozpadání obrazu a přehrávání nebylo plynulé.

Upřímně se nedivím, že Steam ještě v průběhu loňského roku přestal tyto kusy elektroniky prodávat. Z mého pohledu prostě nedávají smysl. Steam link se naučily i modernější televize, takže další HW není potřeba. Navíc připojením stále zrušíte několik zařízení, za což Vás doma nikdo nepochválí, a pokud už máte vlastní televizi, je jednoduší připojit ji přímo k počítači, bez nutnosti streamovat obraz počítačovou sítí. Krabička se mi tak válí doma. Pěkný a kvalitní zdroj určitě využiji v zapojení s Arduino, které pracuje také na 5V a pro krabičku možná v budoucnu najdu uplatnění. K primárnímu účelu, ke kterému byla zamýšlena se, ovšem z 99% už nevrátím.

Mohlo by Vás zajímat

Oficiální stránka Steam Linku

Postup jak do Steam Linku dostat multimediální centrum Kodi

Steam Link jako retro konzole


Štítky článku elektronika | hry | skutecnost | zabava |
Autor Ijacek.007 03.04.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 386x
Předchozí článek Recenze knihy Selected
Oživení legendy Tatra kolem světa 2 Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 422. Poslech všech dohromady zabral přes 5886 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 47% tedy 199 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Kdo ví, kde budu zítra Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama