blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

K Velikonocům u nás neodmyslitelně patří pomlázka, kdy se mládenci vydají vyšlehat dívky pomocí prutu či spleteného proutí. Takto vyšlehané dívce se podle tradice předává síla a zdraví. V modernějším pojetí tohoto zvyku se občas chodí koledovat i s ozdobenou vařechou či větvičkou jalovce, ozdobenou pentlemi, které dívky přidávají na pomlázku.

A nebyl bych to já, kdybych onu tradici před lety nepojal jinak. Ještě za dob, kdy jsem navštěvoval školu, jsem si vyrobil modernější verzi pomlázky. Pomlázku, která z moderního pohledu také předává sílu, a to z čtveřice žil hliníkového kabelu. Účelem pomlázky samozřejmě není bolestivě být, ale naopak symbolicky jim předat sílu, a tak jsem se vydal poprvé symbolicky předávat sílu i touto moderní metodou.


Velikonoční pomlázka trochu jinak.

Samozřejmě že má pomlázka je také spletena a na konci má pentle které jsem za ty roky dostal jen materiál není úplně standartní. Za to je v pohledu dnešní doby velmi ekologický. Kupříkladu drát, ze kterého byla před více jak 25 lety má pomlázka upletena byl použitý a jednalo se již tehdy o recyklaci materiálu. Navíc jde o produkt nepodléhající zubu času, takže nedochází k nutnosti pokaždé plést pomlázku z nového materiálu a tím neničím vrbu a její probouzející se proutí každý rok. Samozřejmě jsem se ale jak už to bývá u vizionářů setkal s jistou mírou nepochopení, ale musím uznat, že to bylo jen velmi výjimečně za těch více jak 25 let co se svou pomlázkou chodím. Schválně pochlubte se do komentářů s jakou atypickou pomlázkou jste viděli kolem sebe koledovat?

Mohlo by vás zajímat

Pomlázka na wikipedii


Štítky článku myslenky | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 09.04.2023 Opravil(a) sokorka zobrazeno 5 450x
Předchozí článek Ukliďme Česko 2023
3D tiskárna Prusa MINI + sestaveni stavebnice Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama