blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V době, kdy jsme plně závislí na elektrické energii může i malý výpadek dodávek proudu způsobovat nemalé problémy. U počítačů takovýto výpadek může znamenat nejen ztrátu rozpracované práce, ale nezřídka i poškození souboru, se kterými se pracuje. Pro ochranu proti náhlým výpadkům dodávek elektřiny se dnes běžně používají záložní zdroje – zkráceně UPS.


Přehled záložních zdrojů.

Existují místa, kde musí být za každých okolností elektřina dostupná. Jedná se o řízení leteckých provozu, operační sály nebo rozvodny důležitých komunikačních uzlů či ústředny operátorů. Zde je již z podstaty těchto prostoru jasné, že musí být na výpadek napájení připraveny. Záložní zdroje však najdou své uplatnění i v obyčejných prostorách či dokonce v domácnostech.


Záložní zdroj.

Počítače ale i chytrá elektronika, jako jsou například síťové disky či různé síťové prvky, totiž náhlé výpadky elektřiny nemají rádi. Pokud z nich tedy násilím vytrhnete napájení můžete si zadělat na problém. U počítače může například dojít k špatně zapsaným souborům a ztrátám dat. Následné nešetrné obnovení elektřiny může vést k poškození elektroniky citlivějších přístrojů a proto je dobré přístroje chránit právě proti náhlým výpadkům pomocí záložních zdrojů.


Pohled na baterii záložního zdroje napajení

UPS z anglických slovíček (Uninterruptible Power Supply/Source) je tedy krabička, která je připojena k elektřině a chráněné zařízení je umístěno za ní. Přes UPS prochází za normálního provozu napětí, které je chráněno filtrem proti přepětí či podpětí. Ve chvíli, kdy je přerušena dodávka proudu se UPS přepne na svou vnitřní baterii a pomocí elektroniky začne z baterie dodávat elektřinu. Tou jsou napájeny všechny zařízení připojené na UPS a tedy nedojde k náhlému vypnutí přístrojů.


Pohled na zadní stěnu konektoru pro připojení PC

Záložní zdroje se tedy hlavně liší kapacitou baterií a tedy i vlastností, jak dlouho jsou schopny dodávat požadovanou elektřinu zapojeným zařízením. Samozřejmě nejde o jedinou odlišnost, rozdílu jsou celé řady. Například velikost, počet výstupů, možnosti zapojení nebo konstrukce. Kapacita je však nejdůležitějším parametrem. A rozhodně neplatí čím větší tím lepší.


Instalace UPS na záložní napájení Switche v datovém rozvaděči.

Díky bateriím totiž tyto přístroje potřebují pravidelnou údržbu. Každá baterie totiž má svou životnost. Záložní zdroje navíc díky převodu z napětí baterií na napětí v sítí sami pro svůj chod energii také spotřebovávají, takže pokud máte malou zátěž a velikou kapacitu zbytečně hodně energie si vezme samotný převodník, který počítá s větší zátěží.


pohled na záložní zdroj a konektory pro připojení Eternet / telefonu pro filtr přepětí a port na komunikaci se řídícím sw.

Myslíte, že v dnešních domácnostech nemá záložní zdroj své místo, že díky notebookum přeci nedojde k náhlému vypnutí počítače, protože se notebook automaticky přepojí na baterii? Do jisté míry máte pravdu. Záložní zdroje je ale dobré instalovat právě na zařízení, které je nutné provozovat nebo na ty, které buď vlastní baterii nemají – typicky sítové uložiště nebo stolní počítače, nebo je prostě chceme chránit i před náhlým přepětím z elektrické sítě. Například při chodu za bouřky, kdy do rozvodu muže udeřit blesk a poškodit tak vaši připojenou elektroniku.

Mohlo by Vás zajímat

Jak lze opravit mechanicky poškozený napájecí zdroj

Domácí diskové pole NAS Synology

Popis záložních zdrojů Wikipedie


Štítky článku bezpecnost | elektronika | skutecnost |
Autor Ijacek.007 29.07.2015 zobrazeno 3 461x
Předchozí článek Svatební noviny Libora a Nikol
Změny na blogu červenec 2015 Další článek


gravatar1iconcrazydog.cz

CrazyDog3

2015-07-29 15:05:21

Čau, taky mám záložní zdroj APC CyberFort 500 více jak 5 let. Jak byl nový tak mi po výpadku dokázal udržet stolní PC ještě 30min v provozu, takže skvělá věc, jenže teď to používám jen jako přepěťovou ochranu, protože neudrží energii ani na vteřinu. Nevíš kde jde do toho pořídit nová baterie?


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2015-07-31 22:49:10

hoj ta UPS na fotce má vadnou elektroniku a starou baterii u nás se ty UPS zasílají do servisu v Ostravě kde mění baterie a kalibrují elektroniky.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama