blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Vzhledem k zhoršujícím se předpovědím počasí o víkendu, jsme z plánu pročištění keší v Ostravě opustili a vymyslely jsme s geololegou Martinem náhradní plán. Martin navrhl Olomouc, kde podle počasí na sobotu pršet nemělo. Měli jsme tedy dostatek času projít si keše v okolí.

Olomouc je velké město, plné zajímavých míst i keší, bohužel je to také jedno z měst, kde se začínají rozšiřovat keše jen pro placené uživatele geocachingu, takzvané keše premium only. Zatím jsem se ve hledání keší nesetkal s podobným místem, kde by bylo tolik tracionalních keší jen pro platící uživatele geocachingu. Podle mě je to do jisté míry dáno pohodlností zdejších majitelů schránek, kteří sice chtějí mít bodíky za uložené keše, ale zároveň chtějí mít klid od jejich údržby.


Obrázek

Pokud keš uvidí pouze platící uživatele geocachingu, značně se totiž zmenšuje riziko, že by o keš přišli. Ano bohužel je to tak, protože místo, aby zdejší pohodlní lidé volili důmyslné skrýše, nenamáhají hlavu a raději keš neplatícím uživatelům nezobrazí. Je to smutné, ale je to tak v Olomouci jsme byli nedávno a nemohly najít keš, jejíž umístění bylo na velmi nevhodném místě. Napsal jsem tedy majiteli, že je keš udělána blbě a dostal jsem arogantní odpověď stylu, že keš asi někdo ukradl, ať ho neosočuji, že je keš umístěna blbě. Teď když jsme se do Olomouce vrátili, jsem obnovenou keš chtěl odlovit znovu, ale narazil jsem, jelikož keš je již viditelná pouze pro platící uživatele geocachingu. Ano taky řešení, než aby někdo dělal keše pořádně, zkryjeme ji pro většinu, tím prodloužíme životnost a nemusíme se o ni starat. K čemu ale potom takové keše jsou ?


Obrázek

Keš, o které jsem mluvil v předchozích článcích s jmenuje ENVELOPA bohužel, ale není jediná. V Olomouci se keše, které jsou vidět jen platícím uživatelům objevuji čím dal častěji a já pevně doufám, že jde jen o pohodlnost zdejších majitelů krabiček, než o trend, který by se mohl rozrůst po celé republice.


Obrázek

Zpět ale k samotnému hledání krabiček v Olomouci. Při takto velkém městě, s velkou koncentrací keš, í je vždy dobré si sednout a doma poctivě naplánovat odkud kam se půjde. Většinou se o plán stará Martin a ani tuto sobotu to nebylo jinak. Naplánoval a prošel cca 25 keší v Olomouci i další v případě, že na tom budeme časově dobře. Málo kdy dovedete odhadnout, jak dlouho u keše budete nebo jak dlouho se v městě ke keši budete dobívat.


Obrázek

Počasí nám nakonec vcelku vyšlo, i když bylo ráno jen deset stupňů. V Olomouci navíc foukal poměrně studený vítr, ten však dělal problémy převážně jen nad městem, kde to pekelně vyfukovalo. Štěstí nám taky vcelku přálo a objevili jsme všechny krabičky, které jsme mohly ovlivnit, až na dvě poslední keše, jsme tedy měly 100% úspěšnost, kdy nejvíce času nám s Martinem zabral vždy přechod mezi krabičkami, než samotný odlov.


Obrázek

První keš, kterou jsme nakonec neodlovili, byla keš, kterou majitel téhož dne ráno vypnul. Ano keš již na místě nebyla, ale majitel ji vypnul až ráno, kdy jsme byly již v terénu, takže jsme ji nemohly najít, pač už tam nebyla. Kdyby došlo k jejímu vypnutí o den dříve, do plánu by se vůbec nedostala. Druhá nenalezená keš a zároveň poslední, kterou jsme měli v plánu při zpáteční cestě na vlak, měla být právě víše popsaná ENVELOPA. Vzhledem k tomu, že mi to ale nedalo a našel jsem si popis na geocachingu ještě v terénu, jsme při cestě k ní přišli na to, že keš je již, díky pohodlnosti majitele, jen pro placené uživatele, což já nejsem takže se její odlov zrušil.


Obrázek

V Olomouci jsme prochodili jedenáct hodin a prošli celkem 26 km. Podařilo se nám, najít všechny keše, které v den hledání, byly na svém místě. Keše, které v Olomouci zůstali pro všechny a jejíž majitelé se nebojí jejich údržby, byly v celku velice pohodově umístěny. Hinty byly přesné a díky nim šlo keš dohledat takřka hned. Pokud u keše hint nebyl, většinou to nevadilo, protože na souřadnicích bylo po chvíli jasno, kde by se mohla krabička zkrývat.


Obrázek

Našli jsme i pár velice originálních keší, které se mě osobně opravdu líbily a je vidět, že autoři krabiček nechrlí jednu keš za druhou, ale nad svýma krabičkami si dávají opravdu záležet. Zároveň mě však mrzí, že se najdou lidi, kteří záměrně blokují místa pro umístění keší všem, kteří si nehodlají, ať už z jakéhokoliv důvodů, platit na geocachingu placený učet.

Mohlo by Vás zajímat

První pořádný kešplán roku 2010

Sobotní odlov keší okolo Bruntálu

Stranky 1 celkem 14 obrázku.

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Stranky 1 celkem 14 obrázku.


Štítky článku geocaching | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 05.07.2011 zobrazeno 3 604x
Předchozí článek proměna míst geoskrýší
Geocaching a skript gctour Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama