blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Na následujících řádcích naleznete návod, jak vytvořit na Synology pole, které bude obsahovat dva svazky.


Pohled na nastavení svazku a informace o SHD

V minulém návodu jsme si ukázali, jak si nainstalovat Synology DSM systém a připravit jej do počítačové sítě. Součástí instalace je také automatické vytvoření pole (Raid) nad disky, které jsou připojené v době instalace. Toto automaticky vytvořené pole má označení SHR (Synology Hybryd Raid). Tento typ pole přitom vytvoří jediný svazek, který má maximální možnou velikost. Je tedy jediným svazkem na poli.


Odstranění svazku ze Synology v posledním kroku je nutné zadat heslo.

Chceme-li vytvořit na poli svazky dva, musíme nejprve vytvořený svazek smazat. Svazek je přitom vytvořen na discích se samotným DSM. Má ale vyhrazené místo na discích, a tak smazáním svazku samotný systém neovlivní. Ovlivní to však nainstalované balíčky a data uživatelů, a tak je dobré tyto změny provádět jako první, než začnete nastavovat uživatele a instalovat balíčky. Samotné smazání svazku není nikterak složité a je potřeba jen ve správci úložiště vybrat svazek a kliknout na volbu odebrat. Systém Vás ještě upozorní, že odstraňujete svazek, pokud jsou na něm nainstalovány balíčky upozorní na jejich odstranění a v posledním kroku se také zeptá na administrátor­ské heslo.


Odstranění úložiště Raidu SHR

Po odstranění svazku je potřeba z fondu úložiště odstranit ještě samotný SHR RAID. Postup je téměř totožný. První vybrat položku – fond úložiště – v správci úložiště a poté na tlačítko odebrat. Následuje několik upozornění a jako poslední ověření heslem.


Průvodce vytvořením nového pole

Po odstranění úložiště budeme muset vytvořit úložiště nové. Klikněme tedy na položku vytvořit a vyberte z možností Vyšší Flexibilita.


Vytvoření pole Raid na DSM Synology

V následujícím dialogu je volba typu pole. Standartně je vybrána volba SHR. Tu ale nechceme, protože je to přesně typ, který jsme před chvílí smazali. Zde tedy vyberte pole, které chcete použít. Pokud budeme oba disky používat tak jako před chvílí, tj. že budeme všechny data kopírovat na oba disky, abychom tak předešli ztrátě dat v případě poruchy, jakéhokoliv disku vyberte možnost RAID1.


při vytváření pole Raid je nutné zvolit disky které se pro toto pole využijí.

Následuje volba disku, které chcete do nově vytvářeného pole přidat. V našem případě jsou disky jen dva a zvolili jsme si RAID 1, takže budeme muset použít oba dostupné disky.


Při vytváření pole Raid je možné nechat disky zkontrolovat.

Po odsouhlasení, že data na discích budou smazána následuje dialog, který se ptá, zda chcete provést kontrolu disku. Tato kontrola se hodí v případě, že máte disky starší a nevíte přesně v jakém jsou stavu. Počítejte však s tím, že tato kontrola trvá poměrně dlouho a zpomalí po dobu kontroly celý systém. Pokud máte disky úplně nové, není potřeba tuto kontrolu provádět. V našem případě tedy kontrolu provádět nebudeme.


informace o nastaveném poli a jeho hodnotách

Poslední obrazovka vytvoření pole je pak rekapitulační a jen zobrazí, co se bude dít, jaký typ pole se bude vytvářet, jakou získáme kapacitu a jaké disky budou použity.


Obrázek

Po vytvoření RAID pole je potřeba vytvořit nový svazek. V menu Svazek tedy klikněte na Vytvořit. Vyberte volbu Vlastní.


Obrázek

Dále volba Vyberte existující úložiště.


Obrázek

Vybereme námi vytvořený RAID1.


Obrázek

V dialogu o vyhrazení kapacity změníme velikost na 900Gb, což je zhruba polovina z dostupného místa.


Obrázek

Na poslední obrazovce pak následuje souhrn. Jaký svazek bude vytvořen.


Obrázek

Stejným způsobem pak vytvoříme druhé úložiště, které pojmenujeme Svazek2. Nejprve se přitom dokončí vytváření prvního uložiště a pak se na našem poli vytvoří úložiště druhé. Toť vše. Vše je relativně jednoduché, jen je potřeba pamatovat si fakt svazky. Lze vytvářet na novém poli a s tím je potřeba počítat na začátku. Jinak se totiž nevyhnete zálohování dat a balíčku před takovými úpravami.

Mohlo by Vás zajímat

Jak nainstalovat Synology krok za krokem

Domácí diskové pole


Štítky článku elektronika | nastaveni | skutecnost |
Autor Ijacek.007 23.09.2019 zobrazeno 2 695x
Předchozí článek Jak nainstalovat Synology krok za krokem
Jak zálohovat data z synology na One Drive šifrovaně. Další článek


1

vasek_f8eog

2020-12-09 23:34:13

dobrý den, mohl byste mi poradit? Mám dva disky. První 500gb a druhý 3tb. oba je vidím ve správě disku. ale hlásí mi to, že mám nedostatek kapacity. https://ibb.co/dM6Phq8


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2020-12-13 11:47:27

Dobrý den Vašku,
Dle obrázku máte obsazeno 451 z 453 dos­tupných Gb takže hlášení o volném místě je správně. Problém je u vás ve zvolených discích. Vybral jste pole typu RAID 1 to znamená že maximální kapacita kterou mužete využívat je kapacita nejniššího disku pokud tedy mate v poli 3T a 500 G disk kapacita takto vytvořeného pole bude jen 500Gb tak je to u vás. Pokud chete naplno využít kapacitu obou disku musíte mit tedy disky stejné takže bych doporučil vyměnit disk 500 gb za 3Tb a v tu chvili budete mít k dizpozici ne 453Gb ale něco okol 2,7Tb.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama