blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si ukážeme, co vše je potřeba překonat, pokud se stařičká konzole začne přehřívat v důsledku špatné chladící pasty mezi chladičem a procesorem.

I když je v poslední době internet plný fotek nové herní konzole z dílny Microsoftu, v domácnostech můžete stále narazit na starou generaci Xboxu s označením Xbox360. Pokud je konzole stále hojně využívaná může mít časem problém s chlazením. Tak jako v počítačích a noteboocích se totiž o odvod tepla z procesoru do chladiče stará teplo vodivá pasta, která časem ztrácí své schopnosti. Předávání tepla pak nefunguje tak dobře a může dojít k přehřátí.


Pohled na Xbox360 s indikaci přehřátí. Přední kontrolka svítí červeně

Xbox s toto variantou počítá a v případě, že teplota procesoru překročí únosnou mez, konzole se vypne, aby předešla poškození a nenávratnému zničení elektronických součástek a dokud se teplota nesníží, konzole svítí červenou diodou na zapínacím tlačítku.


Informace o náhlém vypnutí Xboxu v angličtině.

Po opětovném zapnutí konzole je pak zobrazena hláška, že byl Xbox vypnut, aby se předešlo poškození díky nedodatečnému větrání. Tedy v překladu, že teplota natolik vzrostla, že ji chladič nebyl schopný odvádět. Příčiny této chyby mohou být obecně 3. První je konzole postavena tak, že větrací mřížka je zakryta a odvod teplého vzduchů je tak znemožněn. Tady je náprava jednoduchá. Stačí konzoly postavit tak, aby okolo sebe měla dostatek vzduchu. Dalším problémem může být zmiňovaná chladící pasta pod chladičem procesoru, která již nefunguje tak jak má. Poslední možností je chyba samotného ventilátoru, který se občas neroztočí a neodebírá tak dostatečně teplo s chladiče.

V případě druhém a třetím možnosti je tedy nutné konzoly rozebrat, dostat se k chladiči. Ono se to jednoduše řekne, ale mnohem hůře udělá. Konzole je totiž zavřená v plechovém obalu a ten je zase zavřený v plazovém krytu tak, aby nebylo zrovna jednoduché jej jednoduše rozebrat. Zde doporučuji si pořádně prohlédnout video. A hlavně mít trpělivost, protože bez ní se může stát, že po pár minutách prohodíte konzoly oknem.


Pohled na plechový obal přístroje.

Jakmile odstraníte plastové kryty, které konzoly chrání, dostanete se tak k plechovému tělu přístroje. Ze spodní části je vidět čtveřice šroubu, které jsou přesně pod místem chladiče procesoru. Chvíli jsem se chtěl radovat, že by v Microsoftu konečně používali hlavu a bylo možné chladič procesoru sundat. Nicméně velmi záhy se ukázalo, že toto myšlení bylo velmi naivní.


Pohled na vnitřek Xboxu a jeho základní desku upevněnou v plechovém rámu.

Čtveřice šroubků sice drží chladič procesoru, ale i po jejím odšroubování nelze chladič sundat. Ten drží ještě pomocí speciální spony a k té se dostanete pouze po vytažení celé základní desky konzole. Nedá se tedy nic dělat a je nutné základní desku z plechového těla vytáhnout.


Pohled na základní desku konzole. Vytaženou ale stále s nainstalovaným chladičem CPU


Pohled na spodní část základní desky konzole xbox 360 a na klip držící chladič.

Po vytažení desky už stačí jen zapáčit speciální klips, který drží ventilátor, a můžete oddělit od procesoru chladič.


Pohled na základní desku s demontovaným chladičem. Pohled na samotný procesor i prach v žebrování chladiče procesoru.

Teď už stačí jen vyčistit žebra chladiče od prachu, který se za dobu používání na žebrech usadil, odstranit starou chladicí pastu z chladiče i procesoru a pomalu opět základní desku vrátit do plechového krytu.


Detailní pohled na základní desku a její procesor. Stále se zbytky chladící pasty.

To bychom měli vyřešen problém číslo 2, nikoliv problém číslo 3. Pokud je problém s chlazením ve ventilátoru, pak je potřeba celou konzoly neskládat a opatrně ji zapnout v polo rozloženém stavu. Pokud totiž vrátíte na konzoly všechny kryty, zakryjete si výhled na ventilátor a jeho provoz či případné zasekání pak neuvidíte. Pokud se totiž bude sekat nebo se vůbec při puštěné konzoly neroztočí, je pravděpodobně ventilátor je po smrti a bude jej potřeba vyměnit. Vzhledem ke stáří konzole jej však na českém trhu nekoupíte, a pokud ano, pak předražený. Zde je sice možnost pořídit ventilátor v Číně za relativně pěknou cenu. Nicméně musíte počítat s tím, že si na dodání budete muset počkat.

Mohlo by Vás zajímat

Jak opravit Xbox360 když jen bliká a vyjíždí mechanika


Štítky článku elektronika | opravy | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 17.12.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 2 692x
Předchozí článek Jak jednoduše zmenšit rozměry obrázku online
Synology Drive jak nastavit automatické zálohováni Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 183 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Digiděti Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Reklama