blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si ukážeme jednoduchý způsob, jakým zjistit co probouzí váš počítač, aniž byste chtěli. Pokud uspíte počítač, a přesto je vzhůru, když se k němu vrátíte, tímto jednoduchým postupem můžete zjistit, co počítač v jeho odpočívání ruší.

Ne že by byl počítač méně výkonný, pokud si občas neodpočine, nicméně mohou nastávat situace kdy nechceme, aby se nahodile počítač probouzel. Klasický příklad je u notebooku, kdy chceme šetřit baterii v době, kdy počítač nepotřebujeme. Pokud by se totiž stroj zase probudil, bude zbytečně baterii vybíjet, když ji nepotřebujeme a pak nemusí mít dostatek energie, jakmile ji naopak potřebovat budeme.

Pro zjištěni probouzení budeme potřebovat jeden příkaz a poté budeme potřebovat další postup, jak nalezený problém ovlivnit. Nejprve si tedy pomocí příkazu v příkazové řádce zjistíme, co způsobilo poslední probuzení. Příkazovou řádku spustíme pomocí kláves Windows + R a napsáním příkazu CMD.

Do prázdného příkazového řádku poté vložíme příkaz powercfg/devi­cequery wake_armed


Příkaz pro zjištění kdo probouzí váš počítač ze spánku.

Jak je vidět na obrázku tento notebook uživatele sokorka probouzí s největší pravděpodobností sítová karta. Pro zamezení tohoto probouzení bychom mohli odpojit notebook od sítě nebo ještě lépe zakážeme sítové kartě probouzení notebooku a poté se o kabel nemusíme starat. Pomocí kláves Widnwos + R opět vyvoláme dialog na spuštění a tentokrát použijeme příkaz compmgmt.msc na v okně správy počítače vybereme položku správce zařízení a najdeme v našem případě sítovou kartu Realtec. Pomocí pravého tlačítka myši vyvoláme dialog a zvolíme vlastnosti. V okně vlastností pak zvolíme záložku Řízení spotřeby a zrušíme volbu Povolit zařízení probouzet počítač.


Správa počítače vlastnosti zařízení

Jakmile nastavení potvrdíte, můžete zkusit znovu počítač uspat. Pokud se už neprobudí, úspěšně jste vyřešili problém. Pokud by se znovu probudil opakováním příkazu si zjistíte, které zařízení provedlo další probuzení a stejným postupem jej můžete vypnout. Nezapomínejte na to, že pokud byste vypli probouzení i u klávesnice či myšky, museli byste notebook pokaždé probudit jen zapínacím tlačítkem.

Mohlo by vás zajímat

Jak provés zálohu uložených wifi hesel

Jak nainstalovat NetFramework 3.5 na Windows 10 bez přístupu k internetu


Štítky článku elektronika | opravy | skutecnost | windows-10 |
Autor Ijacek.007 04.04.2021 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 081x
Předchozí článek Jak stáhnout všechny fotky z Google
Jak zjistit počet otevřených panelu ve firefoxu i v chromu Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama