blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si ukážeme jednoduchý způsob, jak stáhnout všechny fotky uložené v Google pro případ, že chcete mít zálohu u sebe na počítači nebo chcete vše zálohovat a některé fotky poté smazat pro uvolnění místa na Google uložišti.

Google pro uživatele připravil možnost, jak si všechny své soubory můžete stáhnout, a to nejen u zmíněných fotografií, ale například emaily Gmailu nebo historii vyhledávání kalendáře nebo další spoustu dat, které o nás Google shromažďuje, pokud jsme ve chvíli používání jeho služeb přihlášení. Na stránce takeout.google­.com je podrobný a jednoduchý průvodce v češtině, který vás celým procesem provede.


Volba exportu dat z aplikaci google

V případě, že chceme stáhnout jen fotky, si tedy vybereme z dlouhého seznamu položku Fotky Google a na spodní částí stránky poté klinete na tlačítko další krok.


Volby pro export souboru jako je formát exportu či velikost výsledných souborů.

Následuje volba, jak se mají data vyexportovat. Nejprve je frekvence, která udělá buď to jen export nebo naplánuje export každé dva měsíce po dobu jednoho roku. My ale teď budeme provádět pouze export pro naši zálohu, a tak necháme zvolenou možnost exportovat jednou. Dále pak najdeme volbu výsledného souboru, ve kterém se data exportují. Jde o archiv, který bude všechny data obsahovat. Protože budeme naši zálohu otevírat v počítači s Windows, necháme volbu ZIP, která jde dnes již bez problému otevřít bez nutnosti jakýchkoliv jiných programů v operačním systému. Jako poslední je volba rozdělení souboru podle velikostí. V optimálním případě by bylo nejlepší, aby výsledný soubor byl jen jeden a mi jej mohli stáhnout a poté s ním pracovat. Bohužel tato optimální cesta nemusí fungovat všude, a proto je potřeba se nad touto volbou trochu zamyslet. Pokud totiž necháte vygenerovat jen jeden soubor, a přitom máte ve fotkách opravdu hodně dat, například více jak 10 GB, bude výsledný soubor mít více jak 10Gb. To už je pořádný objem dat a vaše internetová linka se přitom trochu zapotí. Pokud máte linku pomalou, může nastat problém, kdy soubor budete stahovat neúměrně dlouho nebo se stahování během procesu přeruší. Pokud by se stahování přerušilo budete muset stahovat soubor znovu a celá situace se může opakovat. Proto je dobré si zvolit rozdělení souboru na více části. Pokud například nastavíme 4 GB a my máme uloženo 10Gb dat, Google vygeneruje 3 soubory o velikosti 4 ,4 a 2. Budeme muset tedy místo jednoho souboru stáhnout všechny tři. Nicméně pokud se vyskytne problém při stahování u druhého souboru, budeme muset stáhnout znova pouze onen druhý soubor, tedy 4Gb, a nikoliv znovu všech 10Gb jako v případě, že bychom vytvořily soubor jen jeden. V počítači je pak úplně jedno na kolik souboru jste archiv rozdělili, jakmile máte staženy všechny jeho části, pak můžete soubory exportovat a všechny se nahrají tam, kam zvolíte nezávisle na počtu souboru. Jakmile zvolíme velikost, klineme na tlačítko vytvořit export.


Email informující o vygenerovaném exportu dat

Google bude chvíli soubor vytvářet podle velikosti dat. Je také možné, že to několik hodin potrvá. Jamile ale bude mít export hotov, nezapomene vám poslat email, takže na celý proces nemusíte čekat u počítače. Na stažení takto vygenerovaných dat máte 7 dní, poté bude soubor exportu z Google odstraněn.


soubory ke stažení platné 7 dní

Jakmile v emailu kliknete na stáhnout soubory, dostanete se na stránku správy exportu, na které již stačí výsledný soubor stáhnout.


obsah stažených adresářu včetně meta dat googlu

Když se do výsledného archivu podíváte, najdete tam nejen soubory s fotkami s klasickou příponou JPG, ale také soubory s příponou Json.


obsah souboru Json s dostupnými informacemi.

To jsou data textového formátu, které Google uchovává ke každé fotce či albu a ve které najdete informace o fotce či složce, které systém uchovává. Najdete tady tedy název a popis fotky, datum jejího pořízení a pokud máte zapnuté u fotek ukládání GPS pozice, také místo, kde byla fotka pořízena.

Jak vidíte samotné stažení dat z Google není nikterak složitý proces a díky připravenému průvodci i lokalizaci je docela jednoduché a poměrně rychlé projít si export dat a tím si data stáhnout.

Mohlo by vás zajímat

takeout.google­.com

Jak jednoduše si udělat vlastní obrázek návštěvnosti z Google analytics

Byl jsem u pořizování snímků vnitřních prostor pro Google Street


Štítky článku bezpecnost | internet | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 21.03.2021 zobrazeno 3 574x
Předchozí článek Oprava chyby tisku 0x8007007e Windows 10
Jak zjistit co probouzí počítač ze spánku Další článek


1

Dave_4BJ3Y

2021-03-31 19:44:24

Díky. Tohle se bude hodit, až bude Google započítávat všechny fotky do 15GB úložiště.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama