blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Již několik let používám prohlížeč mozila firefox. Poslední mnou používaná verze má označení 3.6.17. Dnes jsem se ale nechal přesvědčit hláškou, že používám starou verzi a abych přešel na firefox 4. Stáhl jsem si tedy novou a řekl jsem si , no co už přece jen už budu muset přejít firefox 4 je na světě již nějaký týden takže aktualizace je na místě.

Odhodlal jsem se tedy k kroku přejít na novou verzi. Stáhl jsem i aktualizaci a pustil se do instalace. První problém přišel hned při instalaci, kdy mi instalátor oznámil že nemá alternativní verze k některým dopňkum a že tedy budou dopňky odstraněny. Nedá se nic dělat budu se muset obejít bez nich pomyslel jsem si a pokračoval v instalaci.

Po dokončení instalace se na mě vysypaly všechny otevřené panely, které jsem měl před aktualizací otevřené. No nedopadlo to zase tak špatně řekl jsem si a povolil jsem si panel záložek který je standartně po instalaci vypnut a dal se do práce.

Po pár minutách práce na počítači jsem se nemohl zbavit pocitu, že tentokrát je něco špatně. Systém se sekal, odezvy byly šílené a aplikace odpovídaly jen velice neochotně. Zapl jsem tedy správce uloh a hledal jsem co je špatně.

Chvili poté jsem našel příčinu a to že samotný firefox 4 si ukousl z RAM paměti 1 023 012 kb tedy 1 Gb ram mi zabavil. No jo vzpomněl jsem si na to abych uvolnil z paměti otevřené panely a ušetřil tím ram jsem měl v 3.6.17 nain­stalovano rozšíření BARTRAB . Toto rozšíření ovšem pro firefox4 není a kupodivu pro něj není ani alternativa.

Mezitím mi windows zmrzl natolik, že již nešel vůbec ovládat. Následovalo tvrdé vypnutí a opětovné nastartovaní systému. Zapl jsem znovu firefox abych zjistil, zda se da najít alternativa a zjistil jsem že nedá po opětovném zapnutí mi však firefox opět načetl všechny panely a opět zabral 1 Gb z paměti.

Má trpělivost právě skončila. Stáhl jsem si instalační soubor 3.6.17 a firefox 4 ukončil. Provedl novou instalaci staré verze a ejhle všechny panely se bez problému začaly otevírat a rozšíření opět fungovat. Díky funkčnosti rozšíření BARTAB najednou neaktivní panely opět uvolnili pamět ram a po načtení najednou firefox 3.16 nebral z paměti 1 Gb jak jeho nový čtiřkový bratr ale pouze 120 mb.

Docela mě děsí, jak může nějaký autor vydat produkt, který nedokáže efektivně využívat ram. Předpokládal jsem že pokud není rozšíření na forefox 4 je to proto, že není potřeba protože byly funkce vloženy přímo do programu, to jsem se ale spletl.

Autoři si zřejmě myslí, že pro klasickou práci s internetm lidem stačí 2 panely nebo prostě nepovažují optimalizaci vitížení zdrojů za důležitou, ať tak nebo tak, je pro mě firefox 4 nepoužitelný, dokud pod něj nebude fungovat rozšíření třetí strany nebo si tvůrci neuvědomí, že otevření více panelu je dnes klasickou součástí prohlížení internetu a 25 % ram by jediný prihlížeč internetu z ramky asi ukusovat něměl.

To počítám už s tím že je dnes standard 4 Gb pokud by náruživý serfař na internet chodil například z netbooku a přitom si dovolil udělat kombinaci chyb firefox 4 a otevření více než 20 panelu asi by skončil tak jako já, neschopnosti ovládnout vlastní systém přerušení práce a opětovné spouštění operačního systému.


Štítky článku Firefox | internet | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 12.05.2011 zobrazeno 3 719x
Předchozí článek Free rapid downloader
DOS hry pod Windows 7 či Windows Vista Další článek


1

Rado Dlapka

2011-05-12 16:22:29

proto mám gůůgl Chrome :)


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-05-12 16:43:22

no cekal jsem ze to tady nekdo zmini proto jsem to nepsal v clanku google je kapitola sama o sobě pac ja porovnaval spice 2 verze stejneho programu


3iconharrye4u.com

harry

2011-05-12 17:03:28

tak ať si tu novou verzi schovají někam … já věděl, že bude něco špatně. udělal jsem si zálohu přes mozbackup a šel instalovat. taky jsem narazil. navíc se mi ani tak nelíbil nový vzhled a ta horní lišta. no a ještě k tomu jsem zjistil, že nefungují některé ty doplňky, bez kterých bych snad firefox ani nepoužíval.. Hned to pro mě byl signál, že budu muset pžejít na starou verzi. Což jsme udělal a opět jsem spokojen.


gravatar4iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-05-12 17:05:37

no jo bohužel starou verzi nemužes použivat do nekonečna přece jen některé upravy nové verze měli hlavu i patu tak je docela blbe že to z druhe strany tak odflakly a normalnímu uživateli nakonec nezbyde nic jiného než utéct :-)


5

Kodl

2011-07-20 11:46:54

Jo jo, je to pravda..... vrátím se asi k IE, protože GoogleChrome je možná rychlej ale absolutně nekonfigurovatelnej paskvil :-)


gravatar6iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2011-07-20 12:09:15

no ie je kategorie sama o sobě


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama