blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Minulý pátek se pořádala celorepubliková akce nazvaná Noc vědců. Měl jsem možnost vydat se do Ostravy a poprvé tuto akci pro širokou veřejnost navštívit.


Obrázek

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, pořádající se jednou ročně. Vždy na přelomu září a října. Účelem této akce je otevřít brány vědeckých institucí široké veřejnosti a seznámit je tak s jejich fungováním a důležitosti práce vědeckých pracovníků. Letos se k akci připojilo více, jak 100 míst v české republice, která si pro návštěvníky připravila doprovodný program. Ten by jste měli pohodlně najít roztřízeny na oficiálních stránkách https://nocvedcu.cz/ . Tolik k teorii. Stránky sice vypadají pěkně a jsou přehledně rozděleny dle měst, nicméně v době konání akce byl web úplně nedostupný a ani v době, kdy píši tento článek se program z webové stránky nezobrazí.


program na webu buď nefunguje nebo už není k dipozici.

Vydal jsem se tedy na akci bez programu, protože jsem si jej na poslední chvíli nemohl zobrazit. Jakmile jsme ovšem dorazili do auly VSB, mohli jsme si vzít letáček s přehlednou mapkou areálu i doprovodným programem. Program byl nabytý velmi zajímavými přednáškami, také ukázkami techniky či programem pro menší děti, které se tak formou her mohly seznámit s technologiemi. Na akci jsem vyrazil s dcerou a jejím kroužkem Zátorských čmeláku, a tak se program i celá návštěva odvíjela tak, aby si celou akci užili hlavě děti. Do areálu VSB jsme se dostali v 17:45 a odjezd byl plánován tramvají v 20:15. Měli jsme tedy více méně dvě a půl hodiny čistého času. A hned ze začátku musím říct, že to bylo sakra málo času. Navíc v plánu bylo podívat se do hlavní auly VSB a pak se přesunout do geologického pavilonu, prohlédnout si zdejší expozici.


Obrázek

Akce se totiž u veřejnosti těší čím dál tím větší oblibě, a tak se na některé ukázky technologií stály nemalé fronty. Hlavně u menších dětí tak byl trochu problém, aby vydržely ve frontě, pokud si chtěly něco vyzkoušet. Stihly jsme tak jen proletět několik míst, než jsme se přesunuli do geologického pavilonu. Návštěvníci si tak například mohli vyzkoušet připájet odpor k destičce pomocí elektrické pájky. Složit a naprogramovat si robota pomocí robotické lego stavebnice nebo seznámit se s modulem Arduino o kterém jsme zde nejednou psali.


Obrázek

O kousek dále si pak návštěvníci mohli prohlédnout elektroniku používanou ve zdravotnictví. Od kardiostimulátoru, přístrojů na monitor životních funkcí, princip fungování ultrazvuku, ale například i „operaci medvěda“, kdy děti měli pomocí kamery zjistit jméno medvědího pacienta. Ten měl v břichu lísteček se jménem a děti pohybem kamery musely tento lísteček najít a jméno přečíst.


Obrázek

V dalším patře pak byly připraveny speciální brýle, pomocí kterých si člověk mohl vyzkoušet, co by viděl s mírnou opilostí, velkou opilostí, ale i například při použití drog či omamných látek.


Obrázek

Poslední zastávkou v této budově, kterou jsem stihl navštívit, byla ukázka hry „laser game“. Kdy na improvizovaném bojovém poli stávající se s kartonových krabic, mohly děti soutěžit ve střelbě. Šlo o ukázku technologií, speciální oblek s led pásky a přijímači a baterii. Tyl důmyslně namontován a nalepen na cvičící podložku. Pistole byly z novodurové vodovodní trubky. I přes jednoduchou konstrukci však šlo o funkční a pěknou ukázku technologie v praxi. Nad bojištěm se průběžně zobrazovalo skóre hráčů s počtem jejich smrtí či zásahů. Celá hra trvala 8 minut s přípravou před startem a odstrojení hráčů se tak čas mezi hrami protáhl na 15 minut. Počet dětí, kteří si tuto kratochvíli chtěli vyzkoušet byl nemalý a tak jsme zde ve frontě čekali více měně okolo 30 minut.


Obrázek

Další kroky už nás zavedly do Geologického pavilonu. Zde byl připraven program nazvaný „kámen mudrců“ , díky kterého si děti mohly projít stanoviště, na kterých byly připraveny postavy s filmu Harry Potter, které pro děti měly připraveny úkoly. Po splnění úkolu si tak mohly děti vybrat vlastní kámen mudrců. Mimo soutěžení si však návštěvníci mohli projít a prohlédnout velmi obsáhlou sbírku zdejšího geologického pavilonu.


Obrázek

Krom hornin a exponátu byla také pro návštěvníky připravena ukázka v laboratoři, kde pomocí mikroskopu bylo možné prohlédnout si strukturu černého a hnědého uhlí.


Obrázek

Ale také velmi pěkný model sopky nebo jeskynního systému. Jak je vidět univerzita, tak měla připraven opravdu bohatý program, který se jen těžko dal stihnout celý. Například otevření výpočetního centra s komentovanou prohlídkou superpočítače. Nebo doprovodný program na hvězdárně, ale i další a další věci v ostatních budovách. Celá akce tak skýtala opravdu zajímavý pohled do práce vědeckých pracovníků, ať už okruh vašich zájmů je jakkoliv pestrý. Celou akci jemně kazí fakt nefunkčnosti webové stránky. Mimo webovou stránku lze program jednotlivých měst prohlédnout také v mobilní aplikaci. O té jsem ale v době akce netušil a pak už bylo na aplikaci pozdě. Mimochodem příštím rokem ji určitě vyzkouším.

Akce byla tedy velmi povedená, i když jsem ze začátku vůbec nevěděl do čeho jdu, určitě ji navštívím i příštím rokem. Je dobře, že se podobné akce připravují, ale hlavně, že opravdu dovedou přilákat návštěvníky, a i ti nejmladší mnohdy odcházejí nadšeni, což je asi ta nejlepší vizitka. Bohužel času je vždy velmi málo, a tak si návštěvník opravdu musí pečlivě projít program a vydat se do těch míst, které jej zajímají nejvíce, protože na vše prostě čas není.

Mohlo by Vás zajímat

nocvedcu.cz oficiální stránky akce

Den otevřených dveří na Slezské Hartě a Kružberku 2018

Den otevřených dveří české televize Ostrava 2017


Štítky článku akce | deti | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 01.10.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 946x
Předchozí článek Narozeninová akce tentokrát na Audiolibrixu
Jak jsem dceři do školky chystal místo bonbónu zdravé mlsání Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama