blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Tento víkend jsme měli možnost využít dárkového certifikátu na let helikoptérou, který jsem dostal k Vánocům. Jaké bylo proletět se ve vzduchu vyletní helikoptérou se dozvíte na následujících řádcích.

Protože miluji výšky, a hlavně výšky, létání jsem se už dostal v rozličných dopravních prostředcích. Od standartního dopravního letadla při cestě do Dubaje jsem se pak do vzduchu dostal ve vyhlídkovém letadle, motorovém kluzáku, horkovzdušným balónem, nebo helikoptérou MIL8PS, ze které jsem na Slovensku tandemově vyskočil. Samotný let v nákladovém prostoru helikoptéry se ale moc jako vyhlídkový považovat nedá, a tak mě vyhlídkový let vrtulníkem čekal do této neděle, kdy jsem si vybral dárek k Vánocům v podobě certifikátu na let helikoptérou americké výroby patřící společnosti Heli Czech.


dárkový poukaz na let vrtulníkem.

Pojďme si něco málo říct o stroji, který mě do vzduchu vynesl. Jedná se o vrtulník vyrobený v roce 1979 v USA, který byl o rok později zaregistrován v Kanadě. V Kanadě byl zaregistrován pro provoz až do roku 2004, aby se stal majetkem soukromého amerického vlastníka, kde byl registrován do roku 2013. Od tohoto roku pak byl registrován v české republice, kde létá dodnes. Jde o lehký pětimístný vrtulník celokovové konstrukce s jedním motorem.


Pohled na helikoptéru na Krnovském letišti.

Samotný let trval něco málo pod 15 minut a během této doby stihl pilot provést trojici otoček nad městem a poté se obloukem vrátit na letiště. Během letu jsme vrtulníkem urazily 28 km o průměrné rychlosti 111 km/h. Během letu jsme s vystoupaly do výšky 465 m nad úroveň vzletového místa na letišti. Jak už bylo napsáno vrtulník má pětici míst pro posádku. Samozřejmě počítáme-li s jedním pilotem, pak máme čtyři volná místa pro pasažéry. Jednoho je možné usadit vedle pilota, odkud je také nejlepší výhled nejen dopředu a do boku, ale také přes částečně prosklený předek helikoptéry i dolů. Poté jsou tady dvě místa v zadní části u dveří, které mají také velké okno, takže je zde výhled do stran. Asi nejhorší místo zůstává na posledního pasažéra, který v zadní části sedí uprostřed.


Záznam trasy vyhlídkového letu

Dojem z letu je tak hodně subjektivní, protože záleží jednak na vnímání výšek pasažéra a jeho umístění ve vrtulníku, ale také místě letu. Pokud totiž pasažér krouží nad místem, které důvěrně zná, pak tento nový pohled umocňuje zážitek. Pokud však pasažér letí nad neznámou krajinou může být zážitek menší. Jak mohu porovnat z ostatních létajících prostředků, jde o pohodový let téměř bez adrenalinového startu typického od letadel, kdy cítíte okamžik, kdy se stroj odlepuje od zemně a nabírá rychlost i výšku. Nicméně zase dovede nejel letět vpřed, ale také zůstat vyset ve vzduchu. Pro milovníky výšek jde o srovnatelný zážitek, který mohu rozhodně doporučit.

Mohlo by Vás zajímat

První let dopravním letadlem

Vyhlídkový let

Vyhlídkový let motorovým kluzákem Vivat L13-SW

Let horkovzdušným balónem nad Ostravou

Tandemový seskok z helikoptéry na Slovensku


Štítky článku adrenalin | myslenky | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 21.07.2022 Opravil(a) sokorka zobrazeno 1 883x
Předchozí článek Pramen řeky Cetina
Cíl 365 km s kočárkem za 365 dní pokus číslo 2 výsledek Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama