blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Máte doma dítě, které sleduje pohádky na dětském televizním kanálu Déčko České televize? Pokud ano, tak už určitě víte o prázdninové soutěži, která se snaží dostat děti ven. Pojďme si ji trochu představit.


mapa portálu hry

Ve vysílání Déčka se pravidelně objevuje postavička pana Vrtulky, který nabádá děti, aby mu pomohly najít pětibarevný klíč k natažení Déčka. To se totiž zpomaluje a hrozí, že se úplně zastaví. Je tedy nutné naplánovat výlet a vydat se s dětmi do terénu najít hesla k portálům, které přivolají na pomoc Špunty a pokusit se tak najít důležitý klíč. Jde ve skutečnosti o velmi zjednodušenou hru Geocaching, kde pomocí mapy a GPS souřadnic můžete vyrazit na zajímavá místa na celém světě. Obdoba pro děti České televize je však velmi zjednodušena. K dispozici jsou dva typy herního obsahu. Červený a zelený portál.


letáček s kodem červený portál

Červený portál je k dispozici v informačních centrech, pokladnách hradu, zámku nebo například planetárií. Jedná se o letáček s herním heslem a sadou tetovacích nálepek pro děti. U tohoto typu je nutné do místa dorazit a vyžádat si letáček s heslem.


nalezené ukrytého portálu hry české televize

Druhou možností je vyrazit do přírody a tam najít ukrytou schránku. Uvnitř schránky je ukryt soutěžní kód. Tento typ schránek je sice dostupnější, protože nejste odkazováni na otevírací doby, nicméně krabička neobsahuje nic jiného než onen kód, takže jejich hledání děti moc nemotivuje.

Nebyla by to ovšem soutěž, aby nebylo možné něco vyhrát. Aby se mohla vaše ratolest ucházet v soutěži o tři typy cen musí nejprve najít minimálně 3 soutěžní hesla. Přitom musí ýbt minimálně jedno heslo se zeleného portálu a druhé heslo z červeného portálu. Třetí klíč už je na Vás co máte v blízkosti nebo který typ krabičky raději preferujete. Jakmile tedy nasbíráte minimálně tři kódy, automaticky je přezdívka vašeho dítěte zařazena do slosování. To by mělo proběhnout .9.10. Ve hře je 10 koloběžek, 100 stolních her nebo 1000 odznaků. Výhry budou taženy dle koeficientu, kde záleží na celkovém počtu soutěžicích a každá výhra ma vlastní koeficient. Ty naleznete v pravidlech soutěže.


obrazovky mobilní aplikace

Součásti hry je aplikace na mobilní telefony, pomocí kterých lze prohlížet pozici nejbližších portálů, zadávat soutěžní kódy nebo z místa výletu udělat fotografie a ty doplnit o samolepky z motivy déčka. Uvnitř aplikace jsou také namluveny vzkazy postavičky pana Vrtulky. Naše dcera si jeho hlášení ráda poslouchala několikrát dokola. Aplikace plní svou funkci a je velmi jednoduchá na ovládání, jen je škoda že nedovede samolepkami vybavit i fotografie, které jsou na telefonu již nahrané. Postupem si totiž asi bude možné odemknout samolepek více, nicméně na staré fotky nejdou použít což myslím, že je škoda.


hra v prohlížeči odemknutá po nalezení tří portálu

Po nalezení tří hesel se navíc na webové stránce hry a po přihlášení pochopitelně odemkne webová minihra “kutej špunte“ ve které je možné ovládat špunta a pomoct tak hledat onen duhový klíč. Hra se ovládá klávesovými šipkami a mezerníkem. Úkolem je vytěžit v zemi krystaly a pokusit se najít duhový klíč. Postavička má vždy jen určité množství energie a každý pohyb ji odebírá, je tedy nutné si energii hlídat a vracet se na povrch pro její doplnění. Nalezené krystaly se poté dají prodat a za body si vaše ratolesti mohou postavičku vylepšovat. Nejde sice o závratnou hru, nicméně je to zajímavá možnost jak mohou děti „pomoct“ v záchraně déčka a o to přeci jde.


obrazovka hry

Každý postup ve hře se navíc automaticky ukládá a tak je možné se ke hře vrátit. Jako poslední bych rád zmínil možnost zaslat si zdarma pohlednici vytvořenou v aplikaci české pošty. O aplikaci jsem již na tomto blogu psali článek naleznete zde. Kódy ze zelených portálu lze totiž v aplikaci zadat a tím můžete odeslat vytištěnou pohlednici z vašich fotek zdarma kamkoliv po české republice.

Musím uznat, že i když jde defakto o kopii geocachingu pro děti, dceru hra baví mnohem více než hledání keší. Už proto že při večerníčku každý den z televize slýchává naléhavou prosbu virtuálního panaVvrtulky o pomoc. Každopádně jde o velmi povedený způsob, jak dostat děti od televize do přírody nebo například na pokladnu zámku či planetária a když už tam děti budou, pak už je jen krůček k dalším již skutečným zážitkům.

Mohlo by Vás zajímat

Probuď déčko webová stránka české televize

Geocaching hra pro malé i velké která díky GPS vytahuje lidi na zajímavá místa

Vytvořte a nechte si poslat vlastní pohlednici pomocí aplikace České pošty


Štítky článku deti | recenze | rodina | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 04.08.2017 zobrazeno 4 993x
Předchozí článek Kukuřičné bludiště Opava
Výměna zadního krytu Honor 7 Další článek


1iconterijans.cz

Terijans

2017-08-04 17:52:11

To je zajímavý nápad, aspoň to děcka vyžene ven


2

sokorka

2017-08-06 16:50:55

a jdou sami, dobrovolně a rádi ;-)


3

sarka

2017-08-07 20:19:38

moc pěkně napsane jen babička to nejprve vubec nepochopila


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama