blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Nad lázeňským městečkem Jánské Lázně se tyčí 45 metrů vysoká rozhledna, jejíž stoupání je vhodné snad pro všechny milovníky výšek. Pokud jste na místě ještě nebyli, můžete si rozhlednu prohlédnout právě teď. Jde o druhou podobnou stavbu, kterou jsme navštívili první byla Stezka v oblacích Dolní Moravy.


Záznam trasy vyhlídkové a pohodové cesty né tak uplně z bodu a do bodu b :-)

Na úpatí Černé hory, kde se stezka nachází, se můžete dostat různými způsoby. My jsme se vydali z Jánských Lázní trochu okružní cestou po krásných lesích přes několik vyhlídkových míst, kolem soukromé a pro veřejnost nedostupné rozhledny na Zlaté vyhlídce. Cestou jsme si posbírali krabičky hry Geocaching a celý tento okruh měřil orientačně něco málo přes 12 km.


Bohužel veřejnosti nedostupná rozhledna

Vy však můžete zvolit přímou cestu nebo cestu autem. Zaparkovat na placeném parkovišti hned pod stezkou. Pokud se však vrhnete jen na stezku a neprojdete se po okolí značně si omezíte zážitek. Protože oproti stezky, která byla plná lidí a hluku návštěvníků, je v okolí dále od Stezky nádherně, a přitom opravdu krásný klid. Ani ne kilometr po krásné asfaltové cestě se můžete dostat ke krásné, ale pro veřejnost nedostupné rozhledně na Zlaté vyhlídce.


Pohled na vstupenky

Vstup na Stezku je samozřejmě zpoplatněn a u pokladen se občas tvoří fronta. Hodně záleží, jaký čas si na návštěvu vyhradíte. Nejmenší počet lidí je pochopitelně hned po otevření nebo před zavřením. Nejvíce lidí na stezce potkáte okolo poledne. Samozřejmě je potřeba počítat i s počasím. Čím lepší bude, tím více lidí zde zřejmě potkáte.


Pohled na návštěvníky stezky

Pokud projdete celou stezkou od pokladen až po nejvyšší vrchol rozhledny do výšky 45 metrů nad zemí, měli byste projít dle provozovatele trasu více jak 1500 metrů. Během toho můžete projít třemi adrenalinovými zákoutími, několika vzdělávacími zastávkami, podzemní expozicí věnovanou kořenům stromů a malým živočichům v půdě a také informacemi o samotné Stezce, které jsou umístěny ve vnitřním obvodu rozhledny. Dolů si pak můžete cestu zkrátit pomocí 80 metrů dlouhého tobogánu. U něj však také počítejte se zpožděním, také zde zájemci tvoří místy frontu. Tobogán je zpoplatněn zvlášť a vstupenku lze zakoupit přímo u jeho vstupu. Po opuštění trasy pak ještě můžete navštívit restauraci či nechat ratolesti chvíli dovádět na dětském hřišti.


Pohled na celou ztesku

Máte-li rádi výhledy do krajiny a výšky, pak se vám na Stezce může líbit. Děti se mohou něco zajímavého naučit a prohlédnout. Spojíte-li to i s procházkou po okolí, budete spokojeni. Máte-li ovšem rádi méně lidí a spíše klid, vyrazte spíše do okolí nebo zvolte čas, kdy na Stezce není tolik lidí. Stezku v době naší návštěvy si můžete prohlédnout na následujícím krátkém videu.

Tím, že jsme šli na stezku oklikou, jsme se dostali mimo zakázané pásmo chráněné krajinné oblasti a mohl jsem tak nakonec vzlétnout i dronem, kterého jsem celou dobu nesl na zádech.

Moblo by vás zajímat

Stezka v oblacích dolní Morava

Sněžka

Co je Geocaching?


Štítky článku fotografie | rodina | skutecnost | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.09.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 672x
Předchozí článek Rozhledna Biskupská kupa - Zlaté Hory
Krnov Coffee Festival 2020 Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama