blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Od doby, kdy jsem vytvořil tento blog, ale také spoustu starších projektů, vždy webové stránky běžely na vlastním serveru umístěném na optickém spoji krnovského internetového poskytovatele.


Naše weby jsou již v z virtualizované a běží v datacentru.

Údržba vlastního HW sice stála nemalé prostředky, nicméně vše bylo vybalancováno vlastní kontrolou nad systémem. Vše fungovalo několik let bez sebemenších problémů. Nicméně pro zaručení dostupnosti a také kvality spojení, jsem se začal poohlížet po jiném řešení. Udržovat při životě server, který jede 24 hodin denně začíná být čím dál složitější. Letos v lokalitě, kde mám server umístěný, došlo k plánovaným odstávkám energii na více jak 4 hodiny. A tyto výpadky jsem nebyl schopný vykrýt pomocí záložních zdrojů.


Pohled na nový server a jeho konfiguraci a zdroje

V serveru, který jsem instaloval 15.07.2013 již dvakrát od doby jeho instalace přestal správně fungovat pevný disk. Ono se není, čemu divit, pevné disky jsou v přenosných počítačích přece jen konstruovány na něco jiného, než na nepřetržitý provoz. I když je Ubuntu vcelku přátelské k používání pevných disků, přesto dochází k opotřebení a tím pádem k problémům. Nový pevný disk by stál další náklady, které by stejně nevyřešily problém konektivity výpadku proudu či výpadky internetového zřizovatele.


informace o konfiguraci a zdrojích fyzického serveru s vadným pevným diskem

Proto jsem začal hledat alternativu kam umístit server, abych se zbavil nákladů na jeho údržbu, ale hlavně abych mohl zefektivnit rychlost načítání stránek a maximálně eliminoval nežádoucí výpadky a nedostupnost stránek. Po krátkém testování jsem se rozhodl pro virtuální cloud server. Doufám, že tímto krokem nejen dojde k efektivnímu využití financí spojených na provoz tohoto webu, ale také do značné míry eliminuji nedostupnosti tohoto webu a tím zlepším dostupnost právě pro Vás čtenáře.


pohled na konfiguraci a zdroje serveru Bobis

Web byl přestěhován a provoz přesunut za plného provozu a to 26.11.2015. Testy ukazují, že přesunem došlo k zrychlení načítaní stránek. Až čas ukáže, zda přesun přinese efektivnější správu nákladů a také lepší dostupnost či eliminaci výpadků. Popřejme si společně, aby změna ke které jsme se odhodlali byla pozitivní, protože hlavním důvodem změny jste vy čtenáři našich webových stránek.

Mohlo by Vás zajímat

Po více jak pěti letech web běží na novém serveru

Záložní zdroje UPS


Štítky článku internet | linux | skutecnost | www-stranky | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 30.11.2015 zobrazeno 1 516x
Předchozí článek Chorvatsko Zaostrog 2015
Krasovský Mikuláš 2015 Další článek


1

sarka

2015-12-01 21:47:51

pěkna prace


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama