blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Přijměte naši pozvánku a pojďte s námi na chvíli navštívit polský rodinný zábavní park Energylandia. Park plný kolotočů, atrakcí, horských drah i smíchu.

Je to už dlouhých 11 let, co jsem navštívil podobný zábavní park. V létě roku 2008 to byl italský zábavní park Mirabilandia, ve kterém jsem strávil více než 12 hodin. Na konci letošních prázdnin, přesněji poslední volný den před začátkem školního roku, jsem se rodinou vydal do Energylandie. Park je od našeho bydliště vzdálen okolo 200 km, takže nechápu proč, jsem s jeho návštěvou tak otálel. V Mirabilandii jsem tehdy parkem procházel sám a vše si pečlivě fotil. V době návštěvy parku měl park jen jednu obrovskou horskou dráhu, která byla bohužel v době pobytu v rekonstrukci.


Pohled na 7 hodin pohybu

Tentokrát jsem do parku vyrazil s manželkou, tchánem a dcerou, takže jsem na celý park nebyl sám. Pokud totiž na podobném místě jste ve větší skupině, tak se čas neuvěřitelně zrychluje a než se člověk rozkouká, je čas park opustit. Mimochodem protože jsme od parku měli domu ještě 200 km a dcera šla další den poprvé do první třídy, bylo nutné park opustit okolo 17 hodiny. I s vidinou brzkého odjezdu jsme na první návštěvu tohoto zábavního parku neměli zrovna málo času. Od zaparkování auta až po návrat k autu se časomíra na hodinkách posunula přes 7 hodin čistého času. Je tedy rozhodně o čem psát, a to jsme spoustu atrakcí museli kvůli času vynechat. Mimochodem k velmi příjemnému pocitu z tohoto parku také nemalou části přispělo počasí, které bylo naprosto luxusní. Svítilo totiž sluníčko a teploty atakovaly letní třicítku.


mapa parku verze 2019

Celý zábavní park je koncipován pro rodiny, a tak v něm najdete jak několik opravdu rychlých horských drah, tak také kolotoče pro nejmenší. Park je rozdělen pro lepší orientaci do několika zón. U vstupu do parku si můžete zdarma vyzvednout mapu. Také lístky si můžete koupit dopředu na internetu a vyhnout se tak frontám. V parku najdete horské dráhy, na které mohou, jak dospělí, tak jejich ratolesti, pokud mají určitou výšku, čehož jsme dvakrát využili a vyzkoušeli jsme si tak s mou šestiletou dcerou atrakce, kterým by se vyhnul nejeden dospělý. Fakt, že jsem byl v parku s rodinou, která se dovedla bavit po vlastní ose, mi tak otevřel i možnost navštívit horské dráhy, na které jsem se ještě nedostal.

První atrakcí, kterou jsem navštívil z takzvané extrémní zóny je HYPERION

Tato atrakce je nejvyšší stavbou v parku. Tyčí se do výšky úctyhodných 77 m a vozík po dráze se prohání maximální rychlostí 142 km/hod. Na atrakci se mohou vydat všichni jejichž výška je mezi 140 a 195 cm. Dráha se nachází vpravo od vstupu do parku a je vidět už z parkoviště. Její čekací prostor je opravdu připraven na nápor návštěvníků, protože je připravena opravdu dlouhá čekací zóna přes několik pater vnitřního a venkovního schodiště. V době mé návštěvy jsem na atrakci čekal něco přes půl hodiny. Turnikety na konci čekací zóny jsou pak rozděleny podle toho, do kterého z vozíku si chcete nasednout. Největší nápor je pochopitelně na první řadu. Venku, před vchodem je vytvořeno schodiště s vyhlídkou.


grafikcká obálka fotky z atrakce Hyperion

Na všech atrakcích v parku je zakázáno natáčet a kupodivu to obsluha opravdu sleduje a nebojí se před atrakcí zabavit kameru či mobil nebo menší kolotoče dokonce vypnout, pokud tento zákaz porušíte. Přesto oficiální YouTube kanál občas video z atrakce zveřejní, tak jako v tomto případě, takže si můžete prohlédnout dopředu co Vás čeká. Video se ale nemůže vyrovnat stavu, který Vaše tělo pociťuje, jakmile na atrakci opravdu nasednete.


Foto z atrakce Hyperion

Všude, kde to dává smysl, mají atrakce fotoaparát, který Vás v nejlepším bodě vyfotí. Fotku si pak lze zakoupit po shlédnutí na obrazovkách při opuštění atrakce. Na české koruny jednu fotku pořídíte cca za 90 korun. Pokud jsem měl peněženku, vždy jsem si fotku koupil. Ne že bych na fotce vypadal nějak extra pěkně, o to více jsem se údajně smál, jakmile jsem atrakci opustil.

Další adrenalinovou atrakci je Speed Water Coaster

Jedná se o vodní atrakcí vysokou 60 m. Do této výšky Vás dopraví speciální výtah i s vozíkem, se kterým se poté dáte rovnou dolů, kde rychlost dosahuje více jak 110 km/hod. Poté se dráha několikrát klikatí, a nakonec brzdí na vodní hladině. Pokud sedíte na atrakci vpředu počítejte s tím, že bude vystupovat z atrakce značně osvěženi. Jinak je jízda velmi příjemná, vstup je zde omezen pouze na minimální výšku 140 cm. Doba čekání na tuto atrakci byla okolo 30 minut. Fotku z této atrakce bohužel nemám, protože byl obchod umístěn u východu, ale peněženka čekala ve skřínkách v jiném prostoru. Když jsem si věci vyzvedl na fotku jsem mezi tím zapomněl. Překládám aspoň odkaz na YouTube. Kvalita sice není moc pěkná, protože autorovy počasí příliš nepřálo, nicméně video je 360 stupňové, takže se můžete rozhlížet z atrakce kam chcete. Osobní zkušenost ale stejně úplně jiná.

Další horskou dráhu, na které jsem ale poprvé byl se svou dcerou je RMF Dragon


Obalka fotky z atrakce

Jde o horskou dráhu se zavěšenými sedačkami dlouhou 453 m, vysokou 20 m, na které se mohou projet rychlostí 75 km/h všichni splňující výšky mezi 120 a 195 cm. Na atrakci jsem také s dcerou čekal okolo 30 minut, ale odměnou bylo nadšení v očích dcery, která okamžitě po opuštění atrakce chtěla jízdu opakovat, a tedy i nezbytný čas čekání opět opakovat.


Fotografie z atrakce

Druhou a poslední adrenalinovou atrakcí, na které jsem byl i s dcerou byla Formula


Pohled na obálku zakoupené fotky

Tato atrakce je zařazena do extrémních a tomu odpovídá i její náročnost. Ne tak na výška návštěvníků, která je jako u předchozího požadována mezi 120 a 195 cm výšky. Ale hlavně díky rychlosti a převýšení. Vozík v této atrakci totiž jede rychlostí 100 km/hod a hned po startu udělá přemet, kdy jsou návštěvníci atrakce vzhůru nohama. Úctyhodné přetížení 4,5G rozhodně není pro každého. Čekání na tuto atrakci bylo jedno z nejdelších, a i když u vstupu svítil orientační čas 30 minut, ve frontě jsme čekali přes 40 minut.


Foto z atrakce Formula

Posledním navštívenou velkou atrakcí byla letos nově otevřená novinka jménem ZADRA

Tato atrakce se nachází v nově budované Dragon Zóně. Původně jsem na atrakci ani nechtěl jít, protože už nebylo do plánovaného odjedu moc času, nicméně mě manželka přemluvila, a tak jsem se na tuto krásnou novou atrakci také vydal. Bohužel bez peněženky, a tak jsem si fotku z této atrakce nepořídí. Atrakce, která vypadá jako dřevěná konstrukce starých amerických drah je dlouhá 1316 m, vysoký 63 m a vozíky se zde pohybují rychlostí až 121 km/hod. Velmi příjemné bylo i čekání na tuto atrakci. Čekal jsem totiž méně než 20minut. Přikládám to nejen pokročilé hodině, ale také vzdálenosti od vchodu. Nicméně jsem toho mile rád využil, a i tuto atrakci plnou šílených zatáček a rychlosti si dosytnosti užil.

V tomto článku jsem Vám představil ty největší atrakce pro dospělé, protože právě tyto atrakce jsou tím, co jsem chtěl navštívit. Během jednoho dne nicméně není možné navštívit vše, také záleží, kolik lidí je aktuálně v parku. Já na atrakcích čekal v průměru půl hodiny. Nicméně jsem odposlechl, že někteří v minulosti na některé atrakce čekaly i více jak hodinu. U dětských atrakcí jako jsou kolotoče pomalé, vozítka malá, horská dráha nebo autodrom se však tak dlouho nečeká. I tyto atrakce jsme navštívili a tchán vše natáčel. Pokusil jsem se z videa použít co šlo a krátký sestřih normálních atrakcí tedy najdete i na našem videu. I když jsem sebou tahal foťák, tedy pokud jsem nečekal ve frontě a netahala se s ním žena, většinou jsem nefotil a raději jsem si park užíval očím, nikoliv hledáčkem objektivu. Za poskytnutí videozáznamu tak děkuji Zdeňkovi.

Do parku se určitě ještě vrátíme minimálně příští rok, pokud dcera doroste, budeme moct navštívit i větší atrakce spolu. Také jsme úplně vynechali. Například strašidelný dům či jakékoliv představení, které si park pro své návštěvníky připravil. Jak už jsem psal, ne vše se prostě dá stihnout během jednoho dne. Pokud jste park také navštívili, budu rád, když napíšete své vlastní dojmi do komentářů.

Mohlo by Vás zajímat

Oficiální stránka parku česky

Stránka atrakce Hyperion

Stránka atrakce Speed Water Coaster

Stránka atrakce RMF DRAGON ROLLERCOASTER

Stránka atrakce Formula

Stránka atrakce ZADRA

Článek o Italském zábavním parku Mirabilandia


Štítky článku myslenky | recenze | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 08.09.2019 Opravil(a) sokorka zobrazeno 3 156x
Předchozí článek Proč mi umřely hodinky Garmin Fenix3
Platba v pekárně kartou a částka o řád výší. Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama