blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si ukážeme dvě cesty, jak naučit Synology plánovaně otevírat webové stránky a tím spouštět jakékoliv skripty. Na Synology totiž můžete velice jednoduše rozjed webový server s MariaDB databází a tak se občas hodí automaticky spouštět nějaké úlohy.

Na většině linuxových systému se o plánování spouštění stará cron. Ten je samozřejmě dostupný i v Synology. Jenže jeho normální použití je velmi uživatelsky nepřívětivé a poněkud složité. Ukážeme si tedy dvě cesty, jak vše velmi jednoduše řídit pomocí administrativního rozhraní.

První jednoduchou možností je využití vestavěného plánovače.


vytvoření nové úlohy

V ovládacím panelu vyberte plánovač úloh. Klikněte na políčko Vytvořit > Naplánovaná úloha > Skript definovaný uživatelem.


krok za krokem vytvoření plánované úlohy

Pak již stačí nastavit ve třech obrazovkách, co se bude spouštět. Nejprve je nutné vybrat, zadat název úlohy a práva, pod kterým se bude úloha spouštět. Na další záložce pak naleznete plán spuštění. Ten je nožné nastavit na každý den nebo konkrétní dny nebo můžete zvolit konkrétní datum, to je již na Vás. V našem případě budeme spouštět úlohu každý den, v intervalu co 5 minut, od půlnoci do půlnoci. V poslední záložce se pak nastavuje, co se má provést. V našem případě tedy adresa webové stránky, kterou Synology otevře. Jak si můžete prohlédnout, je zde příkaz wget, který provede zavolání webové adresy a poté adresa je v tomto případě zadaná pomocí IP adresy. Pokud však synology vidí do internetu a má správě nastavené DNS, klidně můžete plánovačem pouštět jakýkoliv skript v internetu. Také si můžete nechat poslat email o proběhlé plánované úloze. A to jak o normálním spuštění, tak jen v případě, že při spuštění bude mít plánovač problém.

Druhá cesta balíček cronjob editor

Když jsem začal první pouštět plánované úlohy na Synology, tak plánovač úloh v ovládacích panelech nebyl. Proto bylo nutné použít aplikaci třetích stran. Tou je malá aplikace Cronjob z neoficiálního repositáře. Tato aplikace fungovala velmi dobře a sám ji na svém stařičkém DS211J používám, nicméně její nasazení je dnes již zbytečné, pokud se dá vše vytvářet pomocí jednoduché ho a funkčního plánovače. Proto její použití již dnes moc nedoporučuji, hlavně díky poněkud problematické instalaci. Nicméně pojďme cronjob alespoň představit.


postup pro přidání vlastních balíčků

Jak jsem psal, je cronjob aplikací 3 strany a pro její instalaci musíte do Synology přidat adresu pro neoficiální repositář z adresy http://www.cphub.net . Jděte tedy do centra balíčku. Klikněte na horní pravé liště na ikonku Nastaveni. V záložkách vyberte Zdroje balíčků. Klikněte na tlačítko přidat a do pole název vložte název zdroje a do pole místo vložte adresu http://www.cphub.net. Já osobně dávám adresu i do pole název, ale to je už na Vás.


zobrazení balíčku komunity

Po přidání vlastního zdroje balíčku se v centru balíčku objeví v levém menu položka Komunita. Pod touto položkou pak naleznete i balíček Cronjob editor. Mě osobně však již pod novým DS systémem nějak nefungoval a vzhledem k funkčnosti integrovaného plánovače úloh jsem nepátral proč.


rozhraní aplikace cronjob

Cronjob je o poznání jednodušší. Nicméně se na něm vše nastavuje téměř totožně. Jedinou výhodou je možnost vlastního plánu, tedy například co 3 minuty nebo jak je vidět v tomto příkladu, co 2 minuty. Jinak se v ukázce spouští ten samý skript také pomocí wget.

Mohlo by Vás zajímat

Domácí diskové pole Synology DS211j

Jak obnovit pole ze Synology po výměně disku

Jak nastavit zálohování Ubuntu na Synology


Štítky článku elektronika | nastaveni | skutecnost |
Autor Ijacek.007 07.08.2018 Opravil(a) sokorka zobrazeno 2 949x
Předchozí článek Skript na automatické restartování počítače s logováním a počtem restartů
Jak v Outlooku povolit přístup k nebezpečným přílohám. Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 183 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Digiděti Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Reklama