blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.


přebal knihy

Na tuto audioknihu jsem už dlouho čekala. Musím uznat, že to bude díky Dívce ve vlaku. Nemůžu říct, že ta mě nějak uhranula, spíše se mi vryla pod kůži, kdy na ni prostě nelze zapomenout a po roce jsem se k jejímu poslechu opět vrátila. Tak nějak jsem doufala, že u této knihy to bude podobné. Nejednou jsem zvažovala její koupi alespoň v její klasické knižní podobě. Avšak jsem díky recenzím skončila úplně u jiné knihy. Když se tedy audiokniha Do vody objevila o Vánocích v Alzamedia za 249Kč, neváhala jsem ani minutu.

Když už jsme u té ceny tak Audiolibrix jí má 349Kč. Ukázku mají 7:30 min dlouhou. Hned zpočátku knihy, kde je prolog. Bohužel se mi vždy někde v půlce zasekla. Alzamedia jí má za stejnou cenu. (Zvláštní je, že knihu klasickou má teď ve slevě za 364Kč.) Zde je ukázka 6:20 dlouhá z první části knihy. A audiotéka ji OPĚT ještě nemá. Nevím, na co stále čekají. Spoustu knih mají obě společnosti daleko před Audiotékou, což je velká škoda, protože sousta lidí jí dává přednost. Celá kniha má 25. kapitol. Dlouhá 9 hod. 39 min. Velká 534 MB.


Obrázek

Opět je to kniha z dílny vydavatelství OneHotBook. Autorkou je Paula Hawkins, která zaujala spoustu lidí svou první knihou Dívka ve vlaku. Ta byla oblíbená jako kniha, audiokniha i film (i když ten se od originálu značně lišil). Děj se odehrává v malém venkovském městečku Beckford, kde se všichni dobře znají. Nachází se zde řeka. Ta spolu se skalami nad ní tvoří tůň. Trefně pojmenovanou tůň Tonoucích, kde umírali ženy v průběhu staletími. A skoro vždy to byla podivné sebevraždy. Nebo se zde prováděli zkoušky čarodějnic vodou. Toto velmi zaujalo jednu místní obyvatelku a fotografku Nell Abbottovou. Ta se rozhodla o tomto napsat knihu. V knize je 10 postav a Nell. Ta tam přímo nevystupuje a přitom je jednou z hlavních hrdinek. Druhou je její sestra Julles. Ta se sem po sestřině smrti nechtěně vrací. Tím se objevují staré a nevítané vzpomínky a návrat do dětství. Zůstala tu Nellina dcera Lenna, která v této tůni také přišla o kamarádku Katie. Do toho se tu vměšuje osobní život policistky Erin Morganové. Ale vlastně co postava, to příběh.

Počet postav se mi zdá spíše na škodu. Špatně se v tom orientuje. Kniha je sice rozdělená tuším na 3 části a každá kapitola je označená jménem postavy, ale i tak se mi to jeví nepřehledné. Zpočátku jsem i chtěla knihu vypnout, což nedělávám. Ale jsem ráda, že jsem to neudělala. Později už nemusíte dávat tolik pozor a vše do sebe postupně zapadá. To na knihách miluji. Další smutnou věcí je, že osmiletého kluka mluví dospělí chlap. Je mi jasné, že je to asi náročné pracovat s mladším (a neříkám osmiletého), ale trvalo mi dost dlouho, než jsem pochopila, že je to malý kluk. A hned to dávalo úplně jiný význam. Naopak mě potěšilo, že Nelinu dceru Lenu mluví Lucie Pernetová, která mluvila již Annu v Dívce ve vlaku. Člověk má pocit, že jsou to staří známí.

Jsou zde i jiné známe hlasy:
Jitka Ježková – Julles Abotovová, Jana Stryková – Erin Morganová, Apolena Veldová- Libby Seetová

Marek Lamora – Josh Whittaker, Růžena Merunková – Nickie Sageová, Dana Černá – Louise Whittakerová

Aleš Procházka – Mark Henderson, Vasil Fridrich – Sean Townsend, Ladislav Frej – Patrik Townsend


Obrázek

Ale jak jsem již zmínila, postav je tu ve skutečnosti ještě více. Celý děj podtrhovala hudba. Jak ji většinou vnímám jako rušící a na škodu, musím uznat, že tady je to opačně. Hudba byla vybrána perfektně. Klobouk dolů. Člověk měl pocit, že i on se ponořil pod vodu a ta kolem něj protéká. K rozuzlení příběhu dochází až v samém závěru a když už si myslíte, že je konec a vše víte, zjistíte, že konec není a nevíte nic. Přesto mě kniha velmi zaujala, i když se své předchůdkyni nevyrovná.

Mohlo by Vás zajímat

Audiokniha Do vody na portálu audiolibrex.cz

Paula Hawkins na wikipedii

Recenze předchozí knihy Dívka ve vlaku


Štítky článku myslenky | recenze | rodina |
Autor sokorka 01.02.2018 zobrazeno 1 105x
Předchozí článek Rytíř sedmi království recenze audioknihy
Kniha NA ZABITÍ Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama