blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes pro vás máme další knihu z kategorie, která by spadat povinné četby. Knihu amerického historika popisující nebezpečné změny, které za poslední roky lze ve světě vypozorovat.


Obal audioknihy

Knihy Timothy Snydera jsme zde již představovali. Historik v nich popisoval historická fakta o dění v Evropě okolo druhé světové války. Ať už se jednalo o knihu Krvavé země nebo o knihu Černá zem, jednalo se o popis dob, které většinou mrazí, ale nikterak je nemůžeme ovlivnit. O to děsivější je kniha Cesta k nesvobodě, která popisuje, jak moc Rusko dovede ovlivňovat chod demokratických společností v posledních několika letech, při své cestě zakrýt vlastní problémy.

V knize cesta k nesvobodě se historik vydává prozkoumat události poslední doby, a to hned v několika zemích. Popisuje změny, které se odehrály v Rusku, na Ukrajině v Evropě ale také v USA. Z knihy se tak můžete dozvědět, jak nebezpečné je ruské vměšování do zájmu ostatních států. Proč Rusko neustále napadá a ovlivňuje kyberprostor pro šíření vlastní propagandy. Jak dokonale lze otočit technologie proti lidem, kteří se jim naučili bezmezně věřit. Můžete se seznámit s ruským útokem na poloostrov Krym na Ukrajině. Jak se dařilo Rusku ovlivnit politiku Anglie či jakými praktikami a mechanizmy se podařilo Rusku napomoci ne-li přímo dosadit do čela Ameriky prezidenta sympatizujícím s ruskými zájmy.

Ale není to kniha jen o zahraniční politice a věcech, které se nás netýkají. Spousta popisovaných pro demokracii nebezpečných věcí je k vidění také v naší malé zemi. I zde například můžeme vidět vzestup mocných, kteří se nehodlají zpovídat ze svých prohřešku. I zde máme politiky, kteří místo, aby museli vysvětlit věci, které jsou ve střetu se zákonem, odvádějí pozornost jinam. I u nás již dnes můžeme sledovat ovlivňování veřejného mínění ve snaze odvést společnost od nepříjemných otázek. Kniha je tedy velmi poučná i u nás, a právě proto jsem ji v popisku označil za povinnou četbu.


hodnocení audioknihy

Kniha vám tak může připomenout, jak fungují sociální bubliny, ovlivňování názoru ve společnosti, otáčení pravd nebo popírání věcí, které se ve skutečností dějí. Ale také může velmi názorně ukázat, jak jednoduché může být přijít o vlastní svobodu. Ve 14. hodinách, kterým tentokrát propůjčil hlas Jiří Dvořák si tak můžete opravdu rozšířit obzory ohledně okolního dění. My knihu nemůžeme než nedoporučit a přiklonit se znovu k názoru, že tato kniha by měla být opravdu povinnou četbou, i když vás normálně nechává naprosto klidnými.

Mohlo by vás zajímat

Krvavé země

Černá zem


Štítky článku bezpecnost | myslenky | recenze | skutecnost |
Autor Ijacek.007 11.03.2021 zobrazeno 575x
Předchozí článek Recenze Hora mezi námi
Neviditelný zkrácená dramatická verze Další článek


gravatar1

Kuukinka0345

2021-03-27 22:15:47

Teda, to zní naprosto skvěle! Určitě si to pořídím jako tištěnou knihu, ale je i možné to nějak stáhnout do mobilu? Samozřejmě za peníze, nikdy bych si nedovolila něco stáhnout na černo. Koupila jsem si krásný držák do auta a nabíječku. A ráda v autě poslouchám podcasty a audioknihy.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama