blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na knihu, ze které mrazí. Knihu obsahující krátké příběhy 28 parašutistů, kteří se rozhodli bojovat během druhé světové války za svou vlast. Za což doplatili nejen samotní aktéři, ale ve většině případů i celé rodiny těchto statečných lidí.

Obal audioknihy

Autorka knihy Jitka Neradová si dala práci a jako mozaiku dohledala a spojila dostupné informace o životech známých parašutismu, kteří se vydali zpět do nelehké situace v protektorátu s nadějí, že mohou pomoci okupované vlasti. To že jejich práce ve většině případu nedopadla zrovna růžově pro samotné parašutisty, ale ani pro nikoho, se kterým se většinou setkali. Asi tušíte, jak moc zlé to ve skutečnosti bylo, se však dozvíte v krátkých příbězích, které postupně odkrývají osudy jednotlivých parašutistů.

Audio knižní verze je dlouhá více jak sedm a půl hodiny a popravdě se moc v kuse poslouchat nedá. Ne že by snad audio knižní zpracování bylo špatné, to vůbec ne, ale člověk prostě najednou tolik zvěrstev, které páchal tehdejší režim prostě nezpracovává jednoduše. Osobně si myslím že podobné knihy by se měli stát součástí osnov dějepisu. Z mé školní docházky si pamatuji jen to, že byl spáchán atentát a že byla poté ze strany Němců vyhlazena obec Lidice. Ono to ale rozhodně nebylo tak jednoduché a nic netušící obyvatelé Lidic rozhodně nebyli jedinými, kteří za tento odboj zaplatili cenou nejvyšší. Bohužel však ani těch málo, kteří z oněch téměř sebevražedných misí vyvázli živý, rozhodně neměli v dalším pokračování jejich životu obrazně na „růžích ustláno“. A právě proto je důležité nezapomínat na osudy lidí, kteří neváhali a rozhodli se něco dělat. Ať už šlo o samotné parašutisty nebo jen prosté lidi, kteří neváhali a poskytli pomoc za kterou poté draze zaplatili.


Hodnocení audioknihy.

Mohlo by vás zajímat

Milada Horáková Justiční vražda

Opuštěná společnost


Štítky článku myslenky | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 24.09.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 663x
Předchozí článek Arnošt Lustig Osudy
Ready player One Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama