blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Mám pro Vás další recenzi knihy, která by se měla stát součástí osnov základních škol. Knihu popisující vnímání Čechů na politiku i na reálné důsledky, které reálně naší malé zemi hrozí.

Kniha šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho, popisuje strasti Čechů na cestě za demokracií. Od vzniku první republiky, druhou světovou válku, nástup komunistické moci, Ruské obsazení, svrhnutí komunistického režimu až po současnost. Tak velký tento kniha má záběr. Čtenáři ukazuje, jak vrtkavá může být demokratická společnost. Až mrazivě shrnuje fakt, že změna režimu může být rychlejší, než si kdokoliv z nás může myslet.

Pozornost je věnována prezidentům, jak z dob minulých, tak také toho aktuálního. Shrnuje sílu i nebezpečí populistů. Vliv sociálních sítí. Důležitost nestranných médií. Náhled do fungování neziskových organizací a proč jsou neustále terčem útoku politiků. Zamyšlení nad politickým směrem západu či východu a porovnání, kam jsme směřovali kdysi kam nyní a co s toho pro nás plyne. Také otázku ruského vměšování, jeho pohled na demokratické systémy. Kniha se také nebojí dotknout otázek ohledně evropské unie. V poslední části knihy se pak autor věnuje například Miloši Zemanovi či Andreji Babišovi.

obálka knihy

To jsme měli výčet hlavních bodů, o kterých se v knize můžete dočíst. Máme zde ale i pohled na to, co se povedlo či nepovedlo ze začátku budování postkomunistického Československa. Velmi okrajově hlavní kauzy všech vládnoucích politických stran a také postupné doplnění okolností těchto politických kauz. Autor velmi poutavou cestou od minulosti přechází k současnosti a ukazuje tak, co se povedlo, co ne a na co je potřeba dávat si pozor. Poučíme-li se totiž z minulosti, pak zjistíme, že jakmile přestaneme sledovat dění okolo nás, můžeme se během několika špatných rozhodnutí s naší svobodou nedobrovolně rozloučit.

Ač se konec knihy nečte nebo neposlouchá jednoduše, je potřeba si přiznat pravdu. Jendou jsme součástí demokratické společnosti a je i na nás, jak ovlivníme směr, kterým se naše malá země vydá. Protože, jak už historie ukázala, nelze si nevšímat dění okolo a schovávat se jen za mezinárodní smlouvy nebo za tvrzení, že se nám nic v demokracii stát nemůže.

Audiokniha je dlouhá téměř deset a půl hodiny a propůjčily ji hlasy Jiří Dvořák a Ivo Trojan. Tištěná kniha má 282 stran. Hodnocení knihy na databázi knih je v době psaní tohoto článku 92 %. Na portálech audioknih je to více jak 4,5 z 5 možných, kdy hlasovalo více jak 240 lidí. Já osobně dávám knize také téměř plný počet bodů. Shrnuje totiž fakta a předkládá je tak, jak jsou. Za mě je to kniha, která by se měla dostat k co nejvíce lidem, protože shrnuje to, co bylo a ukazuje také to co by mohlo být, pokud budeme jako společnost stále čekat, že problémy zmizí, když si jich nebudeme všímat nebo se přinejhorším najde někdo, kdo jej vyřeší za nás. Já mohu knihu jedině doporučit i Vám. Obsah knihy je stále aktuální i v roce 2020.


Hodnocení audioknihy Opuštěna společnost.

Mohlo by Vás zajímat

Audioknižní verze na portálu Audiolibrix.com

Profil knihy na databazeknih.cz

Recenze knihy Milada Horáková Justiční Vražda


Štítky článku myslenky | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 12.01.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 964x
Předchozí článek Recenze knihy Forrest Gump
Ruth Ware - Všude kolem černý les - recenze audioknihy Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 185 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Problém tří těles Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama