blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Kniha jako pocta kultuře osmdesátým létům a začátku počítačového hraní? Nenechte se zmást pohledem stejnojmenného filmu, tato knižní předloha je mnohem, mnohem propracovanější než Spielbergovo zpracování.


Pohled na obálku audioknihy Ready Player One

Děj knihy se odehrává v relativně blízké budoucnosti, ve které dojde k zhroucení většiny ekonomiky díky vyčerpání fosilních paliv. Svět se tak ponořil do bídy, kde většina lidí přišla o životní standard a snaží se přežít ve společnosti, která se radikálně změnila. Proto se většina populace odvrací od šedi svých všedních dní a hledá rozptýlení, ale také možný zdroj příjmu ve virtuálním světe, nazvaném OASIS. Do tohoto umělého světa mají zdarma přístup všichni. V uměle vybudovaných virtuálních světech lze navštěvovat virtuální školy, kina, divadla, honby za dobrodružstvím nebo cokoliv co si je jen člověk schopný představit.

Celý sytém OASIS je dílem geniálního osamělého a nesmělého genia, který se po spuštění systému stáhl do ustraní a uzavřel se před světem. Vše se změní až přirozenou smrtí tvůrce tohoto virtuálního světa. Jeho smrtí se totiž odstartuje honba za bohatstvím, který tvůrce během života získal. Rozhodně to ale nebude jednoduchá cesta. K získaní obrovského bohatství i k přístupu k celému světu OASIS je totiž nutné najít v OASIS trojici speciálních klíčů. Klíče jsou ukryty v obrovském světě a jejich odhalení rozhodně není jednoduché. Samotný autor sice poskytl několik vodítek avšak nic co by přímo odkazovalo, kde se má s hledáním alespoň začít.

Protože jsou v sázce nejen klíče k virtuálnímu systému simulovaného prostředí, které používá celý svět, ale také ohromné bohatství ve skutečném světě vyvolá možnost získaní tohoto bohatství pozornost milionu uživatelů. Jednotliví uživatelé však nejsou jediní, kdo chce pohádkové jmění získat a na scéně se tak objevují celé skupiny hledačů, jejichž jediným životním posláním se stalo hledat ve virtuálním světe cestu, jak se dostat k pohádkovému bohatství.

Hlavní hrdina se jako jeden z mnoha vrhne do hledání a studiu veškerých dostupných materiálu ve snaze dohledat všechny klíče a získat tak dědictví tvůrce OASIS. Protože byl ale tvůrce milovník kultury osmdesátých let, kdy vznikaly první počítačové hry, je nutné se při studiu vrhnout na celou kulturu této doby a to od sledování televizní produkce, až po historii počítačových her, které v té době začínaly spatřovat světlo světa. Všechny takto nabyté zkušenosti pak musí vynaložit na jediný cíl. Dostat se jako první k odkázanému bohatství.

V knize je tak dáván hold osmdesátým letům. Hrám, které mnohdy vznikaly díky velmi malého týmu lidí. Najdete zde klasický boj dobra proti zlu, kdy zlo má téměř neomezený finanční rozpočet, avšak chybí mu důvtip a odhodlání zachránit svět, ve kterém se již celé generace cítí lépe, než v tom skutečném. Ti zlí totiž chtějí přístup do světa OASIS díky získaní dědictví zpoplatnit a ukončit tak podobu světa, který je do jisté míry stejný pro všechny uživatele.

Je už téměř pravidlem, že pokud z knihy vznikne film jde zpravidla o zjednodušení hlavní pointy nebo o uchopení jen jedné části obsahu celého příběhu. Redy Player One od amerického režiséra Stevena Spielberga v tomto ohledu není výjimkou. Filmová předloha naprosto vynechává části děje a celý příběh je vlastně pohádkou inspirovanou knižní předlohou. Hlavní postavy mají ve filmu úplně jiný charakter a celý velmi pěkný příběh je najednou hodně zjednodušen. Spielberg se také odklonil od hlavní myšlenky celého příběhu a pojal své vyprávění graficky vylepšené, ale mnohem ploché.


Naše hodnocení audioknihy.

Pokud se podíváme na délku audio knižního zpracování není se čemu divit. Audio kniha, které v české verzi propůjčil svůj hlas Miloslav König je dlouhá více jak 15 hodin, a to se prostě do jediného filmu vložit nedá. České čtení se až na pár postav velmi příjemně poslouchá a oněch 15 hodin tak utíká překvapivě rychle. By byla škoda tento titul minout, protože je o velmi příjemně napsaný sci-fi thriller. Za nás rozhodně velmi povedená kniha, které by se neměl vyhnout žádný fanoušek sci-fi literatury.

Mohlo by vás zajímat

Recenze audioknihy Marťan

Recenze audioknihy Počátek


Štítky článku recenze | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 14.10.2020 Opravil(a) sokorka zobrazeno 873x
Předchozí článek Doskočiště Protektorát
Medvědín Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama