blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na knihu popisující začínající závod o dobití nejvyšší hory světa. Jak vlastně začínala první expedice, která se oficiálně vydala zdolat vrchol?


Obálka audioknihy Everest 1922

Everest byl poprvé dobyt v roce 1953 pány Edmundem Hillarym a Tenzingtnem Norgaym. Nicméně o neméně zajímavější jsou i počátky expedic. Hora totiž byla poměrně dlouhou dobu všem horolezcům zapovězena. Zahraniční expedice přitom měly do okolí hory striktní zákaz vstupu a kdokoliv byl odhalen byl nekompromisně vrácen. Než bylo možné vydat se na vrchol hory a pokořit samotný vrchol, bylo nutné bylo nutné vybojovat neméně náročné úkoly. A to zajistit si povolení na samotný vstup do Himalájí, připravit místa pro první tábory, nachystat logistiku a hlavně začít se zmapováním dosud neznáme oblasti Himalájí.


Popis a hodnocení audioknihy Everest 1922

I když tedy víme, že v roce 1922 se horu nepodařilo zdolat, nejedná se rozhodně o nudnou knihu. Čtenář se dozví, jak se vlastně expedice připravovala, koho bylo nutné přesvědčit, aby byla samotná expedice povolena. Jak se členové i vybavení k hoře přepravovalo, co bylo potřeba zmapovat či vyřešit. Jaký měli členové expedice vybavení a s čím se při zdolávání s tímto života nebezpečným nepřítelem museli vyrovnávat. Také se čtenář dozví zajímavosti s prvotním výzkumem dnes již běžně používaným kyslíkovým vybavením horolezců, které v době svých začátku rozhodně nezažívalo nejlepší přijetí. Autor Mick Conefrey tak přináší příběh, který dává nahlédnout do nejedněch zajímavostí. V audio knižní verzi mu na více jak osm a půl hodiny propůjčil hlas Ondřej Novák. Za mě jde o zajímavou knihu, kterou dle mého jen trochu snižoval historický důraz na jména, ve kterých jsem se několikrát trochu ztratil. Za mě kniha s příjmeními 90%.

Mohlo by vás zajímat

Jan Masaryk Pravdivý příběh

Faktor Churchill


Štítky článku myslenky | recenze | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 21.08.2024 Opravil(a) sokorka zobrazeno 218x
Předchozí článek Vzpomínka na zemi
Hvězdná pěchota Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 413. Poslech všech dohromady zabral přes 5782 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 198 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Příběh služebnice Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Reklama