blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na sci-fi příběh Hvězdná pěchota. Příběh jsem viděl první jako film z roku 1997 a dodnes patří k mým oblíbeným. Porovnávat příběh, který jste již viděli zfilmován je vždy poněkud složité. Ne vždy se totiž knihy a pojetí filmového zpracování liší jen maličkostmi jako je tomu například u zfilmování skvělého Marťana. Pokud jsou rozdíly větší, ve čtenáři vždy nastává srovnání a tomu jsem se nevyhnul ani zde. Ač je hlavní složka příběhu stejná, tedy na zemi utočí mimozemská rasa vypadající jako brouci a lidé se tak musí vypořádat s nepřítelem, který usiluje o jeho zničení. Filmová adaptace na to jde přeci jen poněkud jinak.


Logo audioknihy

Knižní zpracování oproti filmům umožnují jít poměrně do detailů a tak se otevírá poněkud jiný pohled na celý příběh zasazený do boje lidstva o přežití vlastní rasy i planety. Dozvíte se zde například jaké rodinné vztahy měl hlavní hrdina. Co ho vedlo k narukování do armády, jak to dopadlo s jeho přáteli ze školy. Jak si v armádě chtěl jen odsloužit službu pro získání občanství, i to jak se nakonec stal mariňákem. Jak armáda i přislušnost k jednotce změnila jaho vnímání světa. Mnohem více detailů je věnováno samotnému výcviku v armádě. Nicméně mi to tak nějak nešlo v porovnání s filmem. Ač nerad musím uznat, že filmové zpracování mi prostě na příběh přišlo lepší. Dlouhé popisy výcviku a myšlenek ve vojenském prostředí jsem sice poslech. ale mnohdy mi přišly příliš zdlouhavé a mnohem méně zajímavé, než bych čekal. Také popis a osoud rodiny hlavního hrdiny mě nepřišlo nijak zajimavé a pusobylo to jen jako obsah, aby nezustala v příběhu úplně prázdná místa.


Hodnocení a popis produktu.

Audiokniha je dlouhá více jak 12 hodin a jejímu čtení se skvěle věnoval Ludvík Král a to bez jakékoliv výtky. Musím však s klidným svědomím napsat, že u mě kniha vzbudila větší očekávání. Jde asi o jednu z mála adaptací, která mi přijde zfilmována mnohem lepší než předloha. I když to tak rozhodně nemusí být u každého, za mě si kniha odnáší hodnocení 80%. Máte-li rádi knihy s vojenskou tématikou, nenechte se zastrašit nálepkou sci-fi a dejte této knize rozhodně šanci. Ostatním mohu klidně doporučit filmovou adaptaci příběhu.

Mohlo by vás zajímat

Mariňáci

Marťan

Spasitel


Štítky článku myslenky | recenze | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 12.09.2024 Opravil(a) sokorka zobrazeno 270x
Předchozí článek Everest 1922


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 413. Poslech všech dohromady zabral přes 5782 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 198 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Příběh služebnice Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 3.5/5.

Reklama