blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes si představíme klasiku polského spisovatele Stanisława Lema . Sci-fi příběh z budoucnosti, ve které lidé narazí na planetu vymykající se standartním definicím života, a přesto ne bez inteligence.


Obal audioknihy

Planetu, která v příběhu po desítky let zaměstnává největší lidské kapacity, navštíví psycholog Dr. Kelvin. Hned jakmile jeho modul přistane na stanici začne si hlavní hrdina všímat věcí, které nejsou v pořádku. Personál stanice jej nepřijde přivítat a bezpečné přistání na stanici neproběhlo díky interakci posádky, ale jen automatických systému. Začíná tak postupné odhalování, co se na stanici děje, a dělo. Autor se ale nevěnuje pouze popisu děje hlavního příběhu, ale také velmi barvitě vypráví i o lidské snaze navázání kontaktu s organickým oceánem, který je jediným obyvatelem planety. Popisuje, jak lidstvo fascinováno neznámem, založilo celý obr jménem Solaristika, ve snaze o pochopení oceánu a navázání kontaktu.

Postupně se tak tedy čtenář dozvídá o obrovském množství výprav o extrémním zájmu veřejnosti o všemožných pokusech na planetě, ale také o neúspěších, které toto bádání doprovázeli. To vše je doplněno o až děsivým popisem atmosféry, který na stanici panuje a postupné odkrývání událostí posledních dní. Příběh částečně ustupuje do pozadí a na povrch vyplouvají psychologické, fyziologické a fyzikální teorie, které sebou nesou, jak spousty otázek, tak také odpovědí na nepochopenou planetu i život na ní.


Popis a hodnocení Audioknihy

Audiokniha dlouhá přes devět hodin je namluvena Richardem Honzovičem a Renatou Volfovou a je doplněna i o efekty a zvuky, které ve většině případů výborně doplňují atmosféru. Ne nadarmo se audiokniha pyšní oceněním za nejlepší zvuk roku 2014. Máte-li rádi Sci-fi literaturu, pak se vám kniha dozajista bude líbit. Na motivy knihy natočil v roce 2002 film režisér Steven Soderbergh, nicméně musím uznat, že film byl oproti knize opravdu velkým zklamáním.

Mohlo by vás zajímat

Audiokniha Solaris na portálu Audiotéka

Popis knihy Solaris na databázi knih

Recenze audioknihy Marťan


Štítky článku recenze | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 18.02.2021 zobrazeno 496x
Předchozí článek Rudý Zenam
Recenze Hora mezi námi Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama