blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Byl 11.Listopad roku 2002 a já jsem si poprvé zaregistroval svou internetovou adresu. Jako první krůček jsem využil portálu Webzdarma.cz. O 14 hodin později jsem již nesl do internetové kavárny disketu se svým prvním webem.


Jedna z úplně prvních verzí webu z roku 2002

Ano přesně tak. Tak začalo mé vytváření stránek a nahrávání webového obsahu na internet. Internetová konektivita byla v domácnostech velmi vzácná a také nákladná. Nejrozšířenějším připojením bylo pomocí modemu. To bylo opravdu velmi pomalé a účtovalo se po hodinách. Svou první adresu jsem tedy registroval z internetové kavárny. Poté jsem sedl doma k počítači a začal jsem vytvářet „WEB“.


Program Microsoftu umožnující obsah ukládat jako HTML stránky

Začal jsem tehdy své stránky tvořit pomocí Microsoft Programu FrontPage. Jednalo se o program, který byl součástí kancelářského balíku Office. Pomocí práce podobné vkládání ve Wordu jste si zde rozvrhli a doplnili své stránky, provázali je mezi sebou a tak vytvořili obsah vašich stránek. Ty jste poté museli přes FTP přenést na server a vaše dílo bylo na světe. Já k tomu používal dvě diskety.


Jedna z úplně prvních verzí webu z roku 2002

Stránky to byly vskutku kvalitní, černé pozadí se světlým textem. Text většinou centrován doprostřed a podstránky vždy doplněny nějakým gif(em). Má první stránka nevznikla ani tak z touhy mít vlastní prostor na internetu, ale spíše ze zvědavosti, jak se to vlastně dělá. Později jsem na stránky přidával například soubory ke stažení či počítadla. Jak jsem se začal v HTML více vrtat, došlo mi, že generátor, kterým jsem vytvořil svůj první počin, je velmi nevhodný.


pohled do zdrojového kódu stránky generované programem FrontPage

Zdrojový kód totiž vypadal jako by jej přežvýkalo stádo divokých virtuálních prasat a tak další mé počiny se začali již pěkně od pídě a to jen za pomocí tágu HTML. O mnoho později mě díky shodě okolností navedl známý na skriptovací jazyk PHP, pomocí kterého vytvářím své weby dodnes. Web, který se pro mě stal přelomovým, byla stránka o Krnovském Xchatu. Tuto stránku můžete mimochodem pořád navštívit na adrese chat.ijacek007.cz.


první web s použitím PHP

Je zajímavé se podívat, jak se vše mění. Dnes už člověk začínající publikovat na internetu nepotřebuje vědět co je FTP, ani jak provázat obsah stránek. Prostě se dnes přihlásí k webu a jen vloží obsah – obrázek, písničku nebo dokument a vše se nahraje a samo připraví. Dnes je internet dostupný téměř ve všech telefonech, natož tak počítačích. Asi málo kdo by si dnes představil, že by si doma vytvořil web a ten na disketě někam nesl.

Mohlo by Vás zajímat

Microsoft FrontPage na Wikipedii

Stránky o Krnovském Xchatu již neaktualizovány

Můj první notebook Compaq Armada


Štítky článku myslenky | skutecnost | www-stranky | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 06.07.2016 zobrazeno 1 526x
Předchozí článek Jak jsem poprvé sám dobrovolně vyskočil z letadla
Dobrodružná cesta na sraz maluchářů v roce 2005 Další článek


gravatar1iconcrazydog.cz

CrazyDog87cz

2016-07-06 22:00:55

Zacatky temer jak u me. Az na to, ze jsem vystridal dost werzi designu a technologie webu (frontpage, tabulky a nakonec include)


gravatar2iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2016-07-10 12:50:14

u mě to bylo úplně stejné :-) Taky Include a pak tabulky :-)


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama