blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Má láska k výškám a adrenalinu mě v roce 2008 dostala, až do výšky 4000 metrů nad zemí, kde jsem za pomocí tandemového pilota, vystoupil z helikoptéry ruské výroby. Jaké to bylo o tom se pokusím podělit v následujících odstavcích.
pohled na ruský dvoumotorový vrtulník mi 8
O možnosti vyskočit z plně funkčního stroje do výšek vysoko nad zemí, jsem se dozvěděl od známých, kteří už jeden seskok absolvovali. Protože miluji výšky i adrenalin hned jsem jim tak trochu záviděl a řekl, že bych si taky skočil. Jakmile byl naplánován další seskok, neváhal jsem a přidal jsem se. Seskok měl probíhat kousek od Tater z ruské helikoptéry, kterou naši slovenští bratři využívají také na těžbu dřeva z technikou těžko dostupných tatranských svahů.
vrtulník mi8 muže vzlétnout z jakékoliv volné plochy létání nad obydlenou plochou však má díky síle svých motorů zakázanou.
Dorazily jsme v pátek večer a v sobotu se měl konat seskok. S počasím je to ale vždy sázka na náhodu a tak to vůbec nevypadalo, že by se mělo v během krátké doby skákat. Na louce určené pro vzlet helikoptéry se všichni bavili, jak jen to šlo a společně jsme všichni sledovaly oblohu, zda-li se konečně mraky náhodou nerozhodly rozplynout.
pohled na letící vrtulník v pozadí vysoké Tatry
S počasím to nakonec nevypadalo vůbec dobře a tak padlo rozhodnutí, že se nebude skákat pod tatrami, kde se ze seskokem počítalo, ale že se popojede pár km do nedalekého letiště ve Spišské Nové Vsi. Tam měla být oblačnost příjemnější.
v kombinéze jsme se vydaly k vrtulníku připraveni na start

pohled na obrovský vrtulník ve velké oblačnosti

vrtulník našel místo bez mraků

I když to tak už nevypadalo, nakonec se přeci jen našel prostor pro start a dokonce na obloze i místo bez mraku, ve kterém se dalo seskok uskutečnit.

Hned na začátku jsem věděl, že si připlatím za kameramana a tak zároveň se mnou skákal ještě jeden parašutista, který mé počínání ve vzduchu natáčel. Na své přilbě měl nejen kameru, ale také digitální fotoaparát, jehož spoušť měl v ústech a díky kterému jsem měl ze seskoku mít také kvalitní fotografie.
po seskoku kameraman sestříhal video na památku

Technika však někdy prostě nedělá co má a tak se bohužel fotoaparát ve vzduchu nedal použít a nemám ze seskoku jedinou fotku. O to více si však vážím videa, které pro mě tento člověk natočil.
rozhovor pro Slovenskou televizi
Později se ukázalo, že fotoaparát nefotil, protože o něj zavadil kameraman slovenské TV, který byl v době našeho skoku na palubě helikoptéry a natáčel reportáž pro místní televizi.

Nedávno jsem video, které natočila slovenská televize hledal, ale nemohl jsem ho najít. Napadlo mě tedy napsat email do STV3, zda by mi materiál nemohli poskytnout. A představte si, že mi odepsali, že mi záznam pošlou, že ho kolega dohledal. Po několika dnech mi opravdu domů přišla ze Slovenska obálka a v ní DVD se záznamem reportáže.
přistání tandemového pilota natáčené kameramanem
Tandemový seskok je naprosto úžasný zážitek pro všechny milovníky výšek. Pokud přemýšlíte nad tímto zážitkem, rozhodně Vám jej doporučuji. Já si to opravdu moc užil a do dnes na něj moc rád vzpomínám.

Helikoptéra která mě vynesla do výšky 4000 metru se bohužel cca pul roku po seskoku zřítila a na palubě tehdy zemřely dva lidé. Havárie se stala při odstraňování dřevin v Tatrách. Více informací na můžete najít v tomto článku portálu novinky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Let horkovzdušným balónem nad Ostravou

Jak jsem poprvé dobrovolně vyskočil z letadla

Havarie vrtulníku Mi-8 na slovensku.


Štítky článku adrenalin | fotografie | pocasi | sport | video |
Autor Ijacek.007 12.08.2014 zobrazeno 2 823x
Předchozí článek Uraz páteře a krůček od invalidního vozíku
Můj první notebook Compaq Armada 4130T Další článek


1

sokorka

2014-08-12 21:03:31

si byl ještě mladý ucho. Ale fotka ta fotka s helikoktérou je úúúúžasná. ;-)


2

Crazy

2014-08-13 10:42:55

Taky bych si skočil, ale bojim bojim :-D a dokonce si byl na slovenske telvizi, tak to jsi uz mezinarodní hvězda :-D


3

mamka

2014-08-13 19:15:28

koukám,že jsi cd našel pěkný zažitek pro tebe hodně strachu pro maminku


gravatar4iconblog.ijacek007.cz

Ijacek.007

2014-08-14 14:18:40

Strach není na místě tandemový seskok je v rukou licencovaných parašutistu. Jde o mnohem bezpečnější sport než například jízda do práce v dnešním provozu.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama