blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Pokud občas, tak jako já potřebujete editovat prostý text, porovnávat rozdíly obsahů v souborech nebo jakkoliv jinak pracovat s textovým editorem pracujícím s prostým textem, určitě byste PSPad neměli minout. Jde o editor, který vyvíjí Jan Fiala, programátor z Brna, který výsledek své práce poskytl zdarma.


pohled na editor okno porovnání soubotu s logem

Co je to dokument s prostým textem. Tento druh dokumentů například txt, ale i css nebo php je z velké části hojně užíván všude tam, kde není potřeba přenášet zbytečné informace, jako například velikost písma rozmístění okrajů na stránce nebo velikosti nadpisu. Tyto dokumenty tedy obsahují vždy stejný obsah, který vidíte v editoru. Využívají se nejen u šablon webových stránek a jejich skriptu, ale pro svou univerzálnost, jednoduchost a minimální velikost všude tam, kde je potřeba zachovat obsah, nikoliv vzhled dokumentu.

Porovnejme si například text blog.ijacek007.cz napsaný jako dokument Word a poté jako prostý text, třeba pomocí editoru PSPad.


Pohled do dokumentu Word

Na prvním obrázku je vidět dokument uložený v programu Word a zobrazení obsahu souboru pomocí Total Commanderu. Je vidět, že mimo jediné věty, kterou dokument obsahuje se soubor skládá z další hromady na první pohled nečitelných dat. Pro příklad sem patří formátování dokumentu. Jméno uživatele, který dokument tvořil, typ písma, který byl použit a další a další soubory, které jsou sice potřebné potřebujete – li zachovat vzhled dokumentu vždy stejný, nicméně jsou zbytečné potřebujete-li jen uložit obsah. Takto vytvořený dokument na vašem disku zabere 11 963B.


pohled do struktury souboru txt

Na dalším obrázku si pak můžete prohlédnout napsaný prostý text uložený v PSPad editoru jako TXT. Již z náhledu dokumentu je jasné, že soubor neobsahuje žádné zbytečné věci a žádné info o použitém písmu nebo snad o řádkování dokumentu. Tento soubor na vašem disku zabere 17 B. Přitom textový dokument obsahuje stejnou větu.

Prostý text se tedy hojně využívá všude, kde se potřebují přenášet informace v editovatelné čitelné podobě s maximální efektivitou. Já osobně používám tento editor opravdu již řadu let. Mám takový pocit, že jsem jej začal využívat ke svému prvnímu webu napsaném v PHP v roce 2004. Od té doby je součástí většiny mých počítačů se systémem Windows. Autor přitom svůj editor neustále vyvíjí a ke stažení uvolňuje upravené verze i s přehledným seznamem změn a oprav.


pohled na zvýraznovač php

Představovat Vám všechny funkce programu by bylo asi nerozumné. Já PSPad využívám hlavně k tvorbě PHP skriptu, protože editor obsahuje zvýraznění, takže se v textu a skriptech mnohem lépe orientuje. Dovede zvýrazňovat i konce závorek, což usnadňuje práci s přehledností.


Zapnutý monitor schránky

Další funkci šetřící čas je například monitor schránky Windows. Zapíná se z menu nebo kombinací kláves ALT + M. Editor v tomto případě otevře boční panel, ve kterém uchovává vše, co během práce s programem bylo ukládáno do Windows schránky pomocí CTRL + V. V následném seznamu pak můžete jednoduše kliknout na předchozí data a vložit je do dokumentu.


Okno s porovnáním obsahu dvou dokumentů

Jako další vychytávku, kterou občas použiji je pak porovnání dvojice dokumentů. To se hodí hlavně tehdy, když například na webu upravujete soubory z více počítačů a potřebujete porovnat v čem se dokumenty liší. PSPad Vám tak z menu Nástroje > rozdíly v textu > porovnat se souborem umožní otevřít soubor druhý soubor a rozdíly Vám velice pěkně zobrazí na rozdělené obrazovce. Kde jsou rozdílné řádky zvýrazněny barevně.

Jak jsem psal, o funkcích by se dalo psát dlouho například o integrovaném FTP klientovi, který zjednodušuje práci na dokumentech přímo na FTP serveru, ale i o možnostech editor si do nastavit dle vlastních preferencí. Menu je opravdu rozsáhle a pokud chcete dá se toho mnoho upravit tak, aby Vám to vyhovovalo. Jednoduše zde například lze i překódovat dokument, který je napsán v jiném kódování a pak jej uložit v tom, který potřebujete a spousty dalších. Poslední a opravdu výjimečná mi přijde i uživatelská podpora autora. Pokud už totiž narazíte na problém a potřebujete pomoct s řešením, pokud se obrátíte přímo na autora programu, zpravidla Vám odpoví do několika hodin. Což je opravdu úctyhodné, pokud si uvědomíte, že autor za program nechce jedinou korunu.


Pohled na webovou stránku aplikace PSPad

Pokud však chcete autora za jeho vynikající práci přece jen odměnit, klidně můžete na vývoj přispět libovolnou částkou. Osobně autorovi moc děkuji za skvělý program, který využívám již řadu let skvělou podporu i neutuchající chuť pořád na editoru pracovat a uveřejňovat jej pro ostatní.

Mohlo by Vás zajímat

Stránka PSPadu (česky)

Seznam změn nových verzí


Štítky článku internet | myslenky | programovani | www-stranky | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 13.04.2019 zobrazeno 2 249x
Předchozí článek Aplikace nejen pro elektrotechniky ElectroDroid
PDF editor souboru zdarma Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama