blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Mé postřehy a strasti z budování metrového plotu kolem zahrady. Zahrada byla oplocena jen ze dvou stran a tak na návštěvu občas dorazila srnka či jiné zvířectvo. Nezvaným návštěvníkům přitom docela chutnaly ovocné stromky a tak bylo nutné plot kolem zahrady dodělat.


pletivo zabalené od prodejce

Úkol to však nebyl jednoduchý. Zahrada je z jedné strany do svahu a ani druhá strana není rovná. Navíc jsem plot nikdy před tím nestavěl. Naštěstí jsem na stavbu nebyl sám a ochotně mi při stavbě asistoval tchán. První jsem přemýšlel, že bych koupil zemní vrtáky a sloupky na plot bych do nich zasadil. Proti však byl samotný terén zahrady a také fakt, že zahrada je pod hlínou samý kámen. Nezbylo nicjiného, než si připravit díry, nakoupit beton a sloupky na plot pěkně po staru zabetonovat.


sloupky na hranici pozemku

Dalším otazníkem bylo, jak hluboko mají sloupky přijít do země. Dle informací na internetu měly mít základy plotu hloubku 80cm a v horských oblastech dokonce okolo 1 metru. Hloubka se mi zdála opravdu nereálná. Vezmeme-li fakt, že jsem stavěl metrový plot. Navíc představa, že budeme muset s tchánem každý sloupek v kamení dolovat do hloubky téměř stejné, jako bude plot nad zemí, se mi zdála nereálná. Rozhodli jsme se tedy základy pro plot vykopat do hloubky mezi 50 a 60 cm.


sloupky na stavbu plotu

Spousta kamení i betonu. I když jsme zvolili menší hloubku, pořád to byla opravdu velká díra, abychom ušetřili beton, bylo potřeba připravit pořádnou hromadu kamení. Kamení do betonu bylo nutné ale očistit od hlíny, aby se s betonem pěkně spojilo, takže i když to zní jednoduše, byla to opravdu nezáživná a únavná práce. I tak bylo na betonování 25 děr. Na to bylo potřeba téměř 40 pytlů – 25kg betonové směsi.


pohled na nový plot i s pletivem

Sloupky i pletivo jsem vybral zelené s plastovou povrchovou úpravou, abych se o plot nemusel starat a neustále jej natírat. Na plot jsem objednal 17 sloupků, dlouhých 1,5 metrů. Jeden sloupek dlouhý 2,5 metrů, 7 vzpěr na sloupky, 55 metrů pletiva, 8 napínáků a branku. Plot jsem betonoval betonovou směsí, abych nemusel na zahradu ještě zhánět míchačku. Směs se totiž dá rozmíchat jen ve stavebním kbelíku za pomocí vrtačky. Náklady na materiál plotu cca 10 000 kč.


pohled na hotový plot s pletivem

Nerovný terén a otazník nad napnutím pletiva do svahu. Po zabetonování všech sloupků, přišla na řadu ta náročnější část a to natažení a upevnění pletiva. Při objednání pletiva jsem zvolil pletivo, které má v sobě již vázací drát a tak jsme se později báli, že bude problém pletivo správně napnout. Své první představy, že plot napneme pomocí čtyř napínáků, jsem musel změnit. Plot se totiž do jisté délky přestal napínat a vypadalo, že z napínáků drát praskne zatímco u konce byl stále volný. Napínal jsem tedy plot z obou stran, aby došlo k vypnutí vázacího drátu. I s terénem si pletivo v celku důstojně poradilo a plot po dokončení vůbec nevypadal, že jsem jej dělal poprvé.

Člověk až později zjistí, kolik práce je na obyčejném kusu plotu. Sám bych plot asi nepostavil, nebo bych jej stavěl až příští rok. Díky pomoci tchána jsme plot, ale dostavěli letos. S podobou jsem spokojen. Pozemek je oplocen. Stromky i keře jsou chráněny před zvěří.

Mohlo by Vás zajímat

Stavba pergoly

Montáž stříšky nad domovními dveřmi


Štítky článku skutecnost | zahrada | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 11.07.2016 zobrazeno 5 619x
Předchozí článek Cirkus Humberto v Krnově 2016
Rychlost internetu na vesnici v roce 2016 Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama