blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Je to už více jak rok, kdy jsem začal pravidelně vysílat na streamovací platformě twitch a tak se dovolím vrátit v čase a tak nějak sepsat pár poznatků, které by mohly ostatním pomoci při vlastních začátcích.


Pohled na profil kanálu Ijacek007

Nejprve, než se ale dáte do shánění vybavení a zjišťování, co je pro zapnutí streamu nutné, je potřeba si položit otázku PROČ? Odpověď na tuto otázku je totiž přímo úměrná tomu, co budete potřebovat, kolik času byste tomu měli věnovat a také vám tento cíl pomůže v začátcích, které rozhodně nejsou jednoduché. Člověk může mít chuť natočit na sebe kameru a vše si nastavit třeba jen proto, aby si vyzkoušel, jak celý proces vysílání vlastně funguje. Nebo chce streamovat, aby našel přátele či spoluhráče do hry. Nebo se rozhodne si tímto způsobem vytvořit zdroj příjmu. Ať je to tak či onak, je potřeba si cíl nebo spíše motivaci ujasnit hned na začátku. Pokud chcete jen celý proces vyzkoušet, není potřeba vkládat velké finanční náklady do kvalitnějšího ozvučení ani do kamer v podobě zrcadlových fotoaparátů a vystačíte si tak s počítačem nebo dokonce mobilním telefonem a můžete si stream vyzkoušet. Pokud chcete streamovat hry, musíte mít zase patřičný herní výkon, aby počítač utáhl hru i samotné zpracování obrazu. Pokud budete chtít vysílání začít jako alternativní nebo snad hlavní zdroj obživy, bude už nutné poněkud mnohem více přemýšlení. Asi byste si měli docela rozmyslet čím hodláte diváky zaujmout a jakou techniku či kulisy k tomu budou zapotřebí. Abyste mohli z vysílání totiž udělat zdroj příjmů, musíte vaše potencionální diváky přesvědčit, že si jejich těžce vydělané finance zasloužíte, a to rozhodne není jednoduché, alespoň ze začátku.

Mojí motivací bylo vyzkoušení si celého procesu, nalezení nových přátel, a tak trochu i interakce s lidmi v době oněch kovidových opatření. Moje představa ze začátku byla, že to bude z 90% čistě stream do pokecu s chatem, což je označení aktivně připojených uživatelů, kteří vaše vysílání sledují a aktivně reagují na vás jakož to streamera. Tento koncept mi byl tudíž nejbližší a zároveň je to jeden z nejtěžších formátů na začátek. Protože když začínáte nikdo vás nezná, a tak jste na streamech povětšinou sami. Pokud jste sami, tak zase nejde moc interagovat na ostatní že. Začít s vysíláním her se tak zdá mnohem jednodušší. Nicméně to muže být pohled značně zkreslené. To, že můžete hrát, a přitom se neohlížet, jestli vás někdo sleduje je sice do jistý míry osvobozující, protože na rozdíl od předchozí možnosti se na streamu pořád něco děje i když diváci nereagují. Ale můžete zase narazit na další problémy, jakými jsou například velké množství jiných streamerů, kteří streamují stejnou hru. Anebo například návštěvu takzvaných trollů. Což jsou uživatelé, které baví narušovat váš stream. Například tím, že budou sprostě nedávat ostatním uživatelům nebo neustále kritizovat například váš způsob hraní. Jediný cíl těchto elementu je přitom dokázat si svou vlastní důležitost a vykolejit vás jako streamera nebo komunikaci ostatních uživatelů. Pokud se například ještě plně věnujete hře, pak má na své počínání i jistý čas, protože nemůžete hned sledovat, co se na chatu děje a okamžitě reagovat například vykázáním patřičného prudiče ze streamu.


pohled na stream hry z kanálu 0tissG

Asi nejlepší variantou, jak začít je paradoxně nezačínat hned. Připojit se na streamovací platformu jako divák a nechat se inspirovat ostatními. Najit si pár streamerů, kteří dělají věci podobně, pár hodin si jen komunikovat na síti a udělat si obrázek, jak to dělají tvůrci, kteří jsou na této síti aktivní už nějakou dobu.


Pohled na rozvrh vysílání

Když už si nastudujete, co a proč byste chtěli vysílat, je tady ještě důležitá otázka v podobě kde a kdy. Chcete-li oslovit své publikum a najít si diváky, je asi z jednoho z nejzákladnějších věcí najit si čas, kdy se k vám diváci budou moct vrátit. Je tedy dobré mít daný rozvrh a ten dodržovat. Není to sice nutné a lze streamovat i nepravidelně. V tomto případě si ale velmi stěžujete cestu k pravidelným divákům, protože ti, kteří obvykle mají čas sledovat stream večer, ráno prostě přijít nemohou. Proto já jsem zvolil pro své vysílání čas od 21. hodiny do půlnoci, a to každý pracovní den od pondělí do pátku.


Ijacek stream

Neméně důležitou věci je také kde. I když máte relativně čas a můžete tedy zapnout vysílání, ne všichni ve vašem okolí zcela jistě vaše počínání ocení. Máte-li omezené místo, které sdílíte s ostatními členy domácnosti, může je vaše počínání omezovat. Proto je ideální mít na stream vyhrazen prostor, ve kterém můžete mít připravenou techniku, a přitom nikoho neomezujete. Já pro místo svého streamu zvolil svou dílnu ve sklepě, kde mohu vysílat a zbytek rodiny se klidně může vydat do postele a nijak se neomezujeme.


Pohled do zákulisí.

Nejdůležitější je stejně to jediné a to začít. Neexistuje totiž žádný nejlepší termín ani úroveň informací, které musíte získat, než budete připraveni. Tady je potřeba si přiznat, že platforma Twitch vám ale začátek nijak neulehčí. První týdny není neobvyklé, že na svém streamu sedíte sami a lidé přicházejí velmi málo, a ještě rychleji odcházejí. To, jak rychle odejdou či zůstanou je pak už většinou závislé na tom, jak je jako tvůrce oslovíte, jak se jim úroveň vašeho vysílání bude líbit či jestli k vám někdo diváky poslal s tím, že jste super a mají se k kouknout i k vám. Pokud se rozhodne streamovat s kamerou a budete na nové diváky hned reagovat a všímat si jich, je to ta správná cesta, jak si najít své publikum. Budete-li diváky ignorovat, nebudou se u vás cítit dobře, velmi rychle odejdou. Nezapomínejte nikdy na to, že na twitchi nikdy nestreamujete sami a pokud se u vás divák necítí, nemá problém rychle odejít někam, kde mu je naopak dobře. Budete-li se chtít podívat na můj stream rozhodně se nebojte dorazit. Najdete mě na této adrese. Pokud se rozhodnete začít, klidně do komentáře napište, jaké byly vaše začátky a jaká je vaše adresa streamu. Od srdce vám přeji mnoho spokojených a vracejících se sledujících a co nejméně technických problémů, a hlavně ať si každý stream užíváte.

Mohlo by vás zajímat

Náš twitch kanál

Recenze Rode Caster Pro a mikrofon PROCASTER

Kamery pro streamování


Štítky článku myslenky | skutecnost | twitch | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 17.04.2022 zobrazeno 535x
Předchozí článek Ukliďme Česko 2022
Výdrž baterie v Garmin Vivofit junior3 Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama