blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dovolená v Chorvatsku pro nás není jen ráno lehnout na pláž a večer z pláže. Ale každým rokem se při našich dovolených vydáváme také na zajímavá místa. Pojďte se teď na pár zajímavých s námi vrátit prostřednictvím našich fotografií.

V hledání zajímavých míst nám moc pomáhá známá světová hra Geocaching. Česky je tato hra známá jako lov kešek. Co je to keš se můžete dozvědět také na našem webu. A právě díky této hře, jsme našli další zajímavé místa. Krásou hry totiž je, že pokud si dá autor kešky tu práci a připraví všechny podklady, dozvíte se nejen o krásném místě, ale také o možnosti parkování či jakou cestu na místo zvolit. Ne vždy se dá totiž jít rovnou za nosem.


zanechání geovozidla na boční cestě napojující se na magistrálu. Odtut vede krásná cesta olivovým hájem až k malému kostelíku který je vidět na fotce v levé horní části.

Prvním zajímavým místem je Kostelík Crkva Sv.Mihovila najdete jej nad hlavní cestou mezi městečkem Igrane a obcí Drašnice. Tento malý kostelík je vidět z cesty a vedou k němu dvě cesty. Jedna obtížnější a rychlá, druhá pomalejší přes olivový háj. My zvolili cestu delší.


Obrázek

Od kostelíku je pak krásný výhled na okolní přírodu, městečko Igrane a samozřejmě moře. Pokud se na fotku výše podíváte pozorněji, můžete vidět i zaparkované auto z první fotky, tak velká procházka to byla. Nahoře je pak nejen výhled ale také všude až neskutečný klid i když pár metrů pod Vámi si to peláší jedno auto za druhým.


Jeden z cílu hry geocaching kostelík v kopcích mezi Igrene a Drašnice


Obrázek

Další zastávkou, která pro nás ale nebyla nová, bylo místo památníku V Podgoře. Tento památník patří obětem druhé světové války. Jmenuje se Rackova křídla a lze k němu dojít, jak pěšky, tak autem. Tyčí se nad celou Podgorou a je z něj také nádherný výhled.


Obrázek

Je nutné u jeho návštěvy trochu plánovat, protože jsme letos zvolili špatný den a u památníku bylo zrovna plno místních. Pietní akce. V takových případech se pokaždé raději vzdálíme a místo navštívíme jindy. Když se zadíváte pozorněji na fotku nahoře můžete si všimnout i připravených zbraní, zřejmě na střelbu pro připomenutí nějakého výročí.


Obrázek

Vrátili jsme se proto na místo o několik dní později a mohli jsme si v klidu prohlédnout památník, kochat se výhledem i klidem.

Tak jako vždy, když je to jen trochu možné, se alespoň jednou vydáme do města Makarská. O tomto největším městě jsme psali loni celý článek, najdete ho zde. I když město navštěvujeme pravidelně, podařilo se nám letos navštívit trojici míst, kde jsme byly letos poprvé.


Obrázek

První dvojice míst jsou muzea. Ve městě jsme našli dvě velmi malé ale zajímavá místa. První z nich je muzeum věnované mořským živočichům. V jediné místnosti, která je poměrně malá si zde můžete prohlédnout všechny živočichy, kteří se nacházejí v moři okolo Makarské.


Obrázek

Můžete si tak prohlédnout velmi zvláštní ryby, ale dokonce i kraby nebo žraloky.


Obrázek

Všichni vystavení živočichové jsou dle obsluhy muzea odlovená v okolí. Je zajímavé prohlédnout si co vše, co může plavat kolem Vás. Muzeum najdete v zapadlé uličce, na těchto souřadnicích 43.2929142N, 17.0208131E.


Obrázek

Druhé navštívené muzeum je plné mušlí. Nachází se ve starém klášteře, který aktuálně prochází rekonstrukcí. Celá sbírka mušlí rozdělená podle světadílů odkud pocházejí je umístěna v jediné sklepní místnosti. Je zde zakázáno fotit, a tak zde neuvidíte žádnou fotku. Byla zde však velmi milá Chorvatka, která mám dovolila si zajít na nádvoří, kam se normálně nesmí, a dokonce nás sama od sebe ochotně vyfotila. Děkujeme tímto za krásnou fotku. Souřadnice muzea mušlí jsou 43.2913619N, 17.0220844E.


Kousek od davu turistu je na Makarské památník a hvězdárna.

Posledním zajímavým a doposud pro nás neznámým místem je památník a hvězdárna na Makarské. Nachází se téměř pár vzdušných metrů od davů turistů. Jedná se vlastně o dvojici prostoru v kruhu. V první polovině je památník.


model země a jejicho měsíce

Na druhé polovině najdete hvězdárnu a v prostoru před ní najdete model sluneční soustavy s polohou planet a základními informacemi o nich. Planety jsou zasazeny do země a jsou vidět pouze jejich poloviny. U většiny z nich je možné prohlédnout si plaketu, na které je jak jméno planety, tak další informace. Pro nejmenší je zde i hřiště.

Jak je vidět stále je co objevovat a určitě nemusíte jen lehnout na pláž a nechat se rožnit celý den na slunci. Vždy je okolo Vás něco, co stojí za to věnovat tomu čas. Musí se jen chtít nebo vědět, kde to hledat. Přejeme mnoho krásných zážitků nejen na popsaných místech.

Mohlo by Vás zajímat

Město Makarská

Další zajímavé články o Chorvatsku na našem blogu


Štítky článku deti | fotografie | chorvatsko | rodina | vylety | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 05.10.2018 zobrazeno 2 083x
Předchozí článek Chorvatské pohoří Biokovo a nejvyšší vrchol Sv. Jure
Jak jsem stavěl dětský zahradní domek Další článek


gravatar1iconwww.tlustjoch.blog.cz

TlusŤjoch

2018-10-05 19:18:03

Muzej riba je báječné!


gravatar2

Kolobezka

2020-12-12 18:27:09

Do Chorvatska jezdím strašně ráda. Jezdila jsem tam dříve s rodiči a teď tam jezdím s mým mužem a mými dětmi. Každý rok táhneme více a více věcí, podle toho, jak se naše rodina rozrůstá. Takže dříve jsme jezdili s obyčejným osobním autem, ale poslední roky si půjčujeme dodávku. Jinak bychom se tam nedostali.


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama