blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

V knize na vás čeká čtveřice příběhů, které jsou do jisté míry provázány a pomalu se tak od narození dostáváme až ke smrti postav a jejich vnímání hodnot kolem sebe. I když se děj odehrává na vesnici je to podle mého hlavně pro zjednodušení vnímání postav a prostředí stejnou pointu by mohla autorka vykouzlit, pokud by se děj odehrával například v malém městě, ale klidně i v metropoli. Příběhy totiž pojednávají o životě, o hodnotách, o všudypřítomných penězích, ale i o lidské nejhorší vlastnosti, kterou je závist. Na vesnici, více než kdekoliv jinde, jde vidět onen pověstný rozdíl, pokud někdo něco vlastní a věnuje tomu vše, oproti oněm lidem kteří si jen stěžují, ale změnit nic nechtějí. Kniha tak pomalou a velmi příjemnou formou pojednává o lidech, na které jde více vidět právě proto že se nenacházejí v anonymitě měst, kde se pomalu neznají sousedé z jediného paneláku. Otevírá se tak pohled na vnímání peněz, na závist lidí, na distribuci informací, tak pověstných právě pro vesnice, kde se většina lidí dobře zná, ale také na smutný fakt, jak končí naše rodiny či prarodiče.


obal audioknihy

Zaposlouchat se tak můžete do dilematu mladých nerozvážných činů, do nevěry, či balancování na hraně, jak zaopatřit rodinu. Neznalí mohou dostat malou sondu do toho co obnáší nic nekončící práce na vesnici, pokud lidé vlastní nějaké hospodářství. Jak se lidé bohužel chovají, jakmile vlastní rodinu opustí a zanechají babičky a dědy svému osudu. Jak si lidé dovedou navzájem závidět, či jak jednoduše se dá odsuzovat cokoliv co se někomu jinému nelíbí. To vše vede k jednoduché otázce, zda se v tom nedá najít vzorec chování i pro mé okolí? Pokud si odpovíte upřímně, nebudete překvapeni, že se nejedná jen o chování oněch „vesničanů", nicméně, že jde o sondu do celé naší společnosti. Jen na to v anonymních městech není tolik vidět. Audioknižní verze je dlouhá necelých 8 hodin a načetli ji Pavla Tomicová, Jiří Vyorálek, Jaromír Dulava, Robert Hájek, Ivana Uhlířová, Dita Kaplanová a Johanna Tesařová. Klasická kniha má 248 stran.


popis a hodnoceni audioknížky

Pokud tedy máte rádi příběhy, jež vedou k zamyšlení a popisují vnímání světa kolem nás, určitě si knihu autorky Lucie Zajíčkové nenechte ujít. I když podle mého názoru by mohl být děj více provázaný nebo některé důsledky více rozvedené přesto dovede poskytnout nejeden námět na zamyšlení. Mě se kniha líbila, příjemně se poslouchala, pomalu odhalovala plynutí životů hlavních hrdinů. Za nás knize udělujeme krásných 80% a pokud hledáte odpočinek a příjemný pohled do naší společnosti s trochou zamyšlení, věřím že se kniha bude líbit i Vám.

Mohlo by vás zajímat

Arnošt Lustig Osudy

Muž jménem Ove

Recenze astronautův průvodce životem na zemi


Štítky článku recenze | skutecnost | zabava |
Autor Ijacek.007 26.08.2021 Opravil(a) bratrhood zobrazeno 536x
Předchozí článek Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu
Tajná historie Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama