blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se spolu vydáme do další komunistické země, a to do Čínské lidové republiky. Ve své knize se o ni totiž velmi poutavě rozvykládal český novinář, který v letech 2007 až 2010 působil v Číně jako stálý zpravodaj České televize.


Obal audioknihy

Tomáš Etzler pracoval pro CNN, když v roce 2006 podav výpověď a rozhodl se přestěhovat za svou třetí ženou do Číny, kde začal pracovat jako kameraman a chvíli poté se jako první stálý zpravodaj České televize z této komunistické země. Tomáš, který utekl z Československá do Ameriky se tak dobrovolně vrátil do režimu, kde jsou lidská pravá nic neříkajícím pojmem. Čtenář se tak barvitým a osobitým způsobem dozví, jaké probuzení to bylo poté, co si naplno začal uvědomovat, že je v zemi, která se sice na jednu stranu snaží tvářit jako jedna z nejsilnějších ekonomik světa a na druhou stranu je zde na denním pořádku zastrašovaní obyvatel nebo všudypřítomná chudoba masy obyčejných lidí.

Barvité vyprávění vychází nejen z osobitého vnímaní Tomáše, který zažil v československý komunistický režim, na který má vlastní názor. Tak jeho cesty v Číně za objektivní novinařinou, kterou mu čínský režim všemožně během jeho práce komplikoval. Velmi poutavě se tak čtenář může seznámit, jak to v Číně chodilo v letech 2007 ve městech a smogu v nich. Jak to vypadá v průmyslových regionech starající se o betonárny či výroby stavebního materiálu. Jak probíhá výstavba nových měst či jak žijí lidí v zemědělských regionech. Ale i barvité vyprávění jak Čína „asimiluje“ asijské kočovné kmeny. Či jak se režim odměnil například vlastním architektům připravující olympijské stavby nebo pokusy nalezení viníků katastrofálního počtu mrtvých dětí při zemětřesení, které způsobilo nedodržení stavebních norem při stavbě škol.


Popis a hodnocení knihy.

Kniha je doslova naplněna zajímavým a poutavým vyprávěním reportéra žijícího v Číně. Jde možná o poněkud surové a rozhodně osobitě pojaté pojetí netající se nelibostí v komunistickém režimu, které však nesnaží nic zkrášlovat a popisovat věci tak, jak jsou v kontextu z dnešní dobou. Jen nás trochu mrzel způsob, kterým je kniha zakončena. Ze začátku jde o vyprávění, které se postupně přetaví na popis zajímavostí historek z natáčení, po kterých prostě najednou následuje konec. Když se snaží člověk chronologicky vnímat data popisované v knize, neubrání se prostě myšlence, když byl v Číně zpravodajem do roku 2010, co bylo pak? Jak se nakonec Tomáš dostal zpět, kde poté skončil. Opustil nakonec Čínu narychlo a nedobrovolně nebo ho jen věčná práce v tak extrémním prostředí prostě donutila udělat za Čínou tlustou čáru? Je to rozhodně škoda, protože na konci jsme se neubránili myšlence, co bylo dál. Jinak jde o naprosto skvělou knihu, kterou by si měl pročíst snad každý a věříme, že pokud někoho alespoň trochu zajímá, jak to v tomto obrovském státu, který se nebojí otevřeně vyhrožovat ostatním, funguje, si k ní cestu najde. Knihu tvoří 432 stran a má i svou audio knižní variantu, kterou namluvil sám Tomáš. Dlouhou téměř 17 hodin. Za nás jde o skvělou knihu, kterou nemůžeme hodnotit jinak než 95% .

Mohlo by vás zajímat

Svědectví o životě v KLDR

Recenze Černobyl historie jaderné katastrofy

Arnošt Lustig Osudy


Štítky článku myslenky | recenze | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 18.05.2023 Opravil(a) sokorka zobrazeno 5 182x
Předchozí článek Recenze Tyranie 20 lekcí z 20. století
Recenze knihy Terror Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 381. Poslech všech dohromady zabral přes 5224 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 49% tedy 185 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Orlova kořist

Poslední hodnocenou audioknihou je Problém tří těles Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4.5/5.

Reklama