blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Dnes se podíváme na románové zpracování příběhu kariéristy, zbohatlíka a milovníka alkoholu Oskara Schindlera, který se jako německý průmyslník zasloužil o záchranu tisícovky svých židovských pracovníků.


Obal audioknihy

Tento román byl předlohou stejnojmenného filmu Stevena Spielberga, který získal sedm Oskarů. Vzhledem ke zvolenému románovému vyprávění, tak nečekejte literaturu faktu, ale jemně zkreslený popis člověka, který jako německý průmyslník začal naplno využívat vpádu německé armády do Polska na cestě za vlastním ziskem. Vzhledem ke svým kontaktům se špičkami nacistické moci ve svém okolí, si postupně Oskar uvědomuje, jakou skutečnou cenu mají životy židovských pracovníků. Rozhodne se proto vydat se na nebezpečnou cestu za záchranu lidských životů tím, že svými obchody známostmi a penězi zajistí co největšímu počtu lidí práci ve své továrně, kde nabízí relativní bezpečí, oproti klasické nacistické mašinerii, která má s židovským obyvatelstvem jiné plány.

Kniha se tak snaží popsat nejen život Oskara Schindlera od jeho dětství, přes jeho manželství, až po jeho smrt. Také popisuje strasti jeho několika zatčení gestapem a malé krůčky a úspěchy při cestě za hlavním životním posláním. Téměř stračenou snahu o záchranu lidských životů, které byly odsouzeny k jisté smrti. Barvitě tak popisuje dění ve vytvářených getech, v rychlosti nasazovaní nových rasových zákonů na okupovaných územích i chladnokrevnost a preciznost, se kterou docházelo k deportacím a masovým popravám lidí.


Hodnocení a popis audioknihy

Zajímavostí je také značná česká stopa v celém vyprávění, a to jak místem původu Oskara, tak jeho ženy. Ale také později místem kam Oskar z Polska svou továrnu i se svými kvalifikovanými dělníky nakonec přestěhoval před koncem války. Konec knihy pak nabízí relativně objektivní pohled na osobu Oskara a jeho činy po konci války. Audio knižní verze, kterou jsme se s tuto knihou seznámili, je dlouhá 17 hodin, hlas ji propůjčil Vladislav Beneš. Mezi jednotlivými kapitolami také kniha obsahuje hudební doprovod inspirovaný filmovou adaptací knihy. Pokud si chcete přečíst román z hrůzného prostředí druhé světové války, můžeme knihu rozhodně doporučit. Chcete-li ale jít spíše po faktech a skutečném rozsahu zvěrstev páchaných na okupovaném území, sáhněte raději po knize Černá zem od historika Timothyho Snydera.

Mohlo by vás zajímat

Černá zem od historika Timothyho Snydera

Arnošt Lustig Osudy

Doskočiště Protektorát


Štítky článku myslenky | recenze | skutecnost | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 08.04.2021 zobrazeno 542x
Předchozí článek Neviditelný zkrácená dramatická verze
Z deníku ajťáka Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama