blog.ijacek007.cz

Blog o všem trochu jinak.

Poprvé jsem zabrousil do vod hororu a vybral jsem si k tomu velmi dobře hodnocené dílo z roku 2016 jménem TO. Jak se mi kniha, která má v tištěné verzi úctyhodné rozměry líbila? Dozvíte se v následujících řádcích.

Nejprve si pojďme trochu popsat děj této nemalé knihy, která má v tištěné podobě má 1096 stran a její audio podoba, sáhnete-li po ní tak jako já, vás zaměstná na úctyhodných 51 hodin a 41 minut. Děj se odehrává v americkém městečku Derry, ve kterém se statistika zločinnosti úmrtnosti ale i ztrát dětí a mnohdy i dospělých vymyká jakémukoliv jinému místu Ameriky. Cyklus se pravidelně opakuje a většinou končí obrovskou tragédií, která má za následek další mrtvé. V roce 1957 se však partě dětí podaří tento cyklus přerušit a ono zlo porazit. Na boj však většina hrdinů zapomene poté co jejich životy pokračují dál a postupně se z města odstěhují. Jenže v roce 1985 je zlo zpět a bude potřeba se znovu vydat na nebezpečnou pouť za nastolením rovnováhy a poražením zla, které se opět probudilo.


Obálka knihy TO

Naše hrdiny to tak opět táhne domů do místa, které není tak úplně normální. Do místa, které se vymyká čemukoliv jinde ve světě. V Derry bude opět čekat nelítostný protivník jenž až do roku 1957 nenašel nikoho, kdo by se mu postavil. Podaří se hrdinům tentokrát onoho protivníka opravdu porazit a nejen zranit?

Děj knihy se odehrává ve dvou časových linkách, a to první je tedy onen rok 1957 a druhý je současnost roku 1985. Linky se navzájem proplétají a odhalují tak postupně životní cesty hrdinů i samotného městečka Derry s jeho pohnutou a temnou minulostí, která je udržována jen v paměti přeživších. Každý z hrdinů knihy je naprosto odlišný. Dohromady je však pojí přátelství, ale i minulost na kterou většina z nich zapomněla po prvním vítězství. Na slib si však pamatují všichni. Na přísahu, že pokud se ono zlo vrátí, vrátí se i oni společně do Derry, aby dokončili, co napoprvé začali. Mistrně je tak čtenáři porcován jak základní příběh, tak postupné odkrývání minulosti hrdinů, a to s velkou precizností a důrazem na detail. S nemalým důrazem na detail je pak popisováno ono město Derry, jeho obyvatelé, zvláštnosti i zvláštní minulost tohoto místa.

U tak velké knihy je však docela složité udržet čtenáře vždy v obraze, a tak se v knize střídají velmi poutavé a zajímavé pasáže, tak také ty méně zajímavé a pocitově docela natahované. Také je zde jedna vyloženě kontroverzní, kterou dle mého mohl autor úplně klidně vypustit anebo ji elegantně zabalit do oblaku tajemství. Za mě zase některé vedlejší postavy, zato dostaly nemalý prostor a poté byl jejich konec dle mého velmi uspěchaný. Zanechává to pak ve čtenáři více otázek než odpovědí. Klidně tedy mohla být kniha o něco málo kratší, to však rozhodně její kvalitu dramaticky nemění.


Hodnocení a popis audioknihy

Hodnocení je velmi složité, protože žádnou jinou knihu jsem od tohoto autora zatím nečetl. Také hororová tématika není úplně mnou vyhledávaná. Přesto jsem si knihu užil a až na výjimky jsem hltal obsah dál a dál. Důraz na detail, propracované postavy, velice rozdílné charaktery i osudy hrdinů, i vedlejší postavy. To vše jsou ingredience, ze kterých poté vznikla tato kniha, která dovede zabavit opravdu na dlouho. Pokud navíc máte rádi horory, pak je pro vás tato kniha téměř povinností. Ale i když vám vyloženě hororová kategorie nic neříká, dovede kniha nebo její audio verze opravdu zabavit a zaujmout a já nemohu jinak než tento titul vřele doporučit.

Mohlo by vás zajímat

Nabarvené ptáče

Trhlina

To na databázi knih


Štítky článku recenze | zabava | zajimavosti |
Autor Ijacek.007 20.11.2021 zobrazeno 602x
Předchozí článek Tajná historie
Věže příběh 11. září Další článek


gravatar

Vložit komentář

Nick *:
WWW:
Email * (nezobrazuje se ):
Gravatar:
Pamatuj si mě:
Komentář článku *:
Opiš následující text: *

* - vyžadované údaje. RSS kanál s komentáři

Přihlášení



Audioknihy

Jsme milovníci audio knížek, kterých aktuálně máme zakoupených 390. Poslech všech dohromady zabral přes 5340 hodin.

Z tohoto množství jsme si již stihli poslechnout téměř 48% tedy 188 audioknih.

Aktuálně poslouchaná audioknihakniha je Everest 1922

Poslední hodnocenou audioknihou je Nápad za miliardu Hodnocení audioknihy 4/5.

Nejlépe hodnocenou audioknihou je Astronautův průvodce životem na Zemi Hodnocení audioknihy 4/5.

Reklama